Ο ερχομός του νεογέννητου στο σπίτι σηματοδοτεί μία νέα εποχή για τους γονείς και οι προκλήσεις των πρώτων μηνών είναι πολλές. Μία από τις πιο δύσκολες αλλά φυσιολογικές καταστάσεις που είναι πιθανό να έρθουμε αντιμέτωποι, είναι οι βρεφικοί κολικοί.

Τι είναι όμως οι βρεφικοί κολικοί

Όταν το μωράκι σας κλαίει έντονα για πολλή ώρα, χωρίς να υπάρχει κάποιος άλλος λόγος, είναι δηλαδή, χορτάτο, καθαρό και βολεμένο. Όταν αυτό το κλάμα έχει σχεδόν καθημερινή συχνότητα και συμβαίνει για αρκετές εβδομάδες, τότε μάλλον μιλάμε για κολικούς.

Τα πονάκια αυτά εκδηλώνονται συνήθως σε βρέφη 2-3 βδομάδων και υποχωρούν μετά την ηλικία των τριών μηνών. Το μωρό τρώει με όρεξη και παίρνει βάρος κανονικά, αλλά δείχνει να το ενοχλεί κάτι και να μην μπορεί να κοιμηθεί μετά το φαγητό, κάτι που συνήθως τα νεογέννητα κάνουν αμέσως. Μπορεί να παρατηρήσετε ότι δεν μπορεί να ρευτεί εύκολα, να είναι ανήσυχο και να κινεί τα χέρια και τα πόδια του. Μία από τις πιο χαρακτηριστικές κινήσεις είναι να διπλώνει τα πόδια του, να τα φέρνει στην κοιλιά του και μετά να τα τεντώνει απότομα σε ευθεία. Το μωρό μπορεί να κλαίει για ώρες και να κοιμηθεί αφού εξαντληθεί από το κλάμα. Όλα αυτά δείχνουν ότι πονάει στην κοιλίτσα του, έχει δηλαδή κολικούς.

Ένα βρέφος με κολικούς συνήθως κλαίει περισσότερες από 3 ώρες την ημέρα, περισσότερες από 3 ημέρες την εβδομάδα και για περισσότερες από 3 εβδομάδες (κανόνας 3Χ3Χ3). Και όσο ξαφνικά εμφανίζονται, έτσι και εξαφανίζονται μετά τον τρίτο μήνα.

Που οφείλονται οι κολικοί

Τα αίτιά τους δεν είναι γνωστά, γι` αυτό βέβαια και δεν υπάρχει ούτε και κάποιο φάρμακο για την αντιμετώπισή τους. Οι γιατροί πιστεύουν πως κυρίως ευθύνεται η παροδική νευροαναπτυξιακή ανωριμότητα του μωρού, η οποία κάνει δύσκολη την προσαρμογή του στο νέο περιβάλλον. Άλλες θεωρίες αναφέρονται στην ανωριμότητα του γαστρεντερικού συστήματος ή σε αλλεργίες στο γάλα της αγελάδας ή άλλες τροφές. Το μόνο σίγουρο είναι ότι αν το μωρό σας εμφανίσει κολικούς, δεν σημαίνει ότι κάνατε εσείς κάτι λάθος. Να έχετε όμως υπόψη σας ότι την επίπονη αυτή κατάσταση που βιώνουν, επιβαρύνει η μεταβίβαση του άγχους, του θυμού και της συναισθηματικής έντασης που αισθανόμαστε λόγω του παρατεταμένου κλάματος του μωρού. Επίσης, από το πολύ κλάμα καταπίνουν αέρα στο στομάχι τους πράγμα που επιδεινώνει την ενόχλησή τους. Άλλα πιθανά αίτια είναι τα πολλά αέρια στα έντερα, η βρεγμένη πάνα.

Τι να κάνω αν το μωρό μου έχει κολικούς

Σε πρώτη φάση προσπαθήστε να κάνετε το μωρό σας να αισθανθεί καλύτερα. Αν τεντώνει τα ποδαράκια του μπορεί να σημαίνει ότι έχει αέρια. Βοηθήστε το να τα αποβάλει ξαπλώνοντάς το ανάσκελα. Σηκώστε τα ποδαράκια του και κάντε του τις κινήσεις του ποδηλάτου. Επίσης λυγίστε απαλά τα ποδαράκια του να φτάσουν στην κοιλίτσα τους. Επαναλάβετε αρκετές φορές μέχρι να ανακουφιστεί.

Κρατήστε το σε διάφορες θέσεις και αλλάξτε όσες χρειαστεί μέχρι να βρείτε αυτή που το βολεύει καλύτερα. Ξεκινήστε από τη θέση ρεψίματος σε περίπτωση που έχει αέρια στο στομάχι. Μία στάση που συνήθως τα ανακουφίζει είναι αυτή που τα γυρνάτε μπρούμυτα πάνω στο χέρι σας. Όταν η κοιλίτσα τους ακουμπά πάνω στο χέρι σας ανακουφίζονται.

Χαϊδέψτε τα, μιλήστε τους, βάλτε τους να ακούσουν “λευκούς” ήχους. Ναι, στη σκούπα τον απορροφητήρα και όλα αυτά που έχετε ακούσει κατά καιρούς να κάνουν άλλοι γονείς. Δοκιμάστε ένα ζεστό μπανάκι. Κουνήστε τα, νανουρίστε τα και γενικά, όσο μπορείτε διατηρήστε την ηρεμία σας.

Αναζητήστε τι μπορεί να το ενοχλεί στη διατροφή του. Αν θηλάζετε, κάντε μια πιο αυστηρή διατροφή με τη βοήθεια του γιατρού σας. Αν πίνει φόρμουλα, δοκιμάστε κάποια άλλη, πάλι με τη βοήθεια του γιατρού σας. Προμηθευτείτε αυτά τα ειδικά μπουκάλια που αποτρέπουν την κατάποση αέρα, κυρίως αν το μωρό σας είναι λαίμαργο. Σε αυτή την περίπτωση κάντε συχνά διαλείμματα στο τάισμα για να του δώσετε την ευκαιρία να ρευτεί.

Και το πιο σημαντικό, διατηρήστε την ψυχραιμία σας! Οι βρεφικοί κολικοί θα περάσουν! Όλο το στρες και το άγχος της μαμάς με κάποιο μαγικό τρόπο τα μωρά μας το ρουφάνε και αυτό τα κάνει να αισθάνονται ακόμα πιο άσχημα.