Όσοι επισκεφτείτε το βουνό για σκι ή για διασκέδαση με τα παιδιά σας, καλό θα είναι να γνωρίζετε κάποια πράγματα για να προστατέψετε τα μάτια σας ιδιαίτερα τις μέρες με ηλιοφάνεια. Πολύ μεγαλύτερους κινδύνους κρύβει η έκθεση των ματιών στον ήλιο χωρίς γυαλιά το χειμώνα στο χιόνια, απ’ ότι το καλοκαίρι στην παραλία, σύμφωνα με τους ειδικούς.

Οι ακτίνες του ήλιου είναι δυόμιση φορές πιο επικίνδυνες στις χιονισμένες πλαγιές απ’ ό,τι είναι στις παραλίες, διότι η αντανάκλαση είναι πολύ πιο έντονη. Δηλαδή στις παραλίες αντανακλάται περίπου το 15-20% της υπεριώδους ακτινοβολίας, ενώ στο φρέσκο χιόνι το ποσοστό φτάνει το 80%. Η ποσότητα του φωτός και ακτινοβολίας που απορροφούν τα μάτια μας, αυξάνεται κατά 4% για κάθε 300 μέτρα υψομέτρου, κάτι που πρέπει να γνωρίζουν σκιέρ και ορειβάτες.

Τι όμως μπορεί να συμβεί αν εκθέσουμε τα μάτια μας σε τέτοιες καταστάσεις; H πιο συχνή επίπτωση σύμφωνα με τους ειδικούς είναι η φωτοκερατίτιδα που έχει πολύ έντονο πόνο, αίσθηση καψίματος, ξένου σώματος στα μάτια, συνεχή δακρύρροια, κοκκινίλα , ελάττωση της όρασης και δυσκολία στο να ανοίξουν τα μάτια. Πολύ σημαντικό είναι ότι η φωτοκερατίτιδα δεν εμφανίζεται αμέσως, αλλά λίγες ώρες μετά την έκθεση στις υπεριώδεις ακτίνες, και ενίοτε συνοδεύεται με δερματικό έγκαυμα στο πρόσωπο.

Δεν προκαλείται μόνιμη τύφλωση, συνήθως η μείωση της όρασης είναι παροδική, και επανέρχεται μετά από μία δύο ημέρες. Τα συμπτώματα φεύγουν από μόνα τους χωρίς θεραπεία, παρόλα αυτά δεν πρέπει κανείς να παραμένει σε εξωτερικό χώρο, γιατί έτσι επιδεινώνεται το πρόβλημα. Απαραίτητα είναι τα γυαλιά ηλίου, ενώ ιδιαιτέρως βοηθητική είναι η ενστάλαξη τεχνητών δακρύων που πρέπει να παίρνουν πάντα μαζί τους οι σκιέρ, καθώς και οι κρύες κομπρέσες που μειώνουν τη φλεγμονή. Αν ο πόνος επιμένει χρειάζεται παυσίπονο και εννοείται αν είναι εφικτό επίσκεψη στον οφαλμίατρο.

Γι αυτό πριν από την εκδρομή στο βουνό, εφοδιαστείτε με τα ζεστά αδιάβροχα ρούχα, σκουφιά, γάντια και φυσικά γυαλιά ηλίου αλλά και αντηλιακό.