Όταν ο καιρός ψυχραίνει, είναι ώρα για χουχούλιασμα και για ένα μπολ με αχνιστή σούπα! Και όταν αυτή η σούπα, είναι θρεπτική και πεντανόστιμη χωρίς να φορτώνεσαι ένα κάρο θερμίδες, τότε είναι η ιδανική σούπα. Και είναι ποια άλλη, η κολοκυθόσουπα με κίτρινη κολοκύθα που κάνει την εμφάνισή της το φθινόπωρο και μας χαρίζει άπειρες επιλογές στο μαγείρεμα.

Θα σας πρότεινα να φτιάξετε τη σούπα απογευματάκι, να την απολαύσετε ιδανικά το βραδάκι και όση μείνει (φτιάξτε μπόλικη για να μείνει) να την κρατήσετε για το μεσημεριανό της επόμενης μέρας! Δώστε στα παιδάκια σας μπόλικο ψωμί για παπάρα και θα την εξαφανίσουν στο λεπτό! Αν προσθέσετε και το μπέικον, τότε ετοιμαστείτε να σας ζητήσουν και δεύτερο μπολ! Ακολουθήστε κατά γράμμα τη βελουτέ κολοκυθόσουπα της Αργυρώς, βγαίνει φανταστική!

Θα χρειαστείτε:

  • 1½ κιλό κίτρινη κολοκύθα
  • 1 κ.σ. ελαιόλαδο
  • 1 μεγάλο ψιλοκομμένο κρεμμύδι
  • 800 ml νερό ή ζωμό κότας ή κρέατος
  • 500 ml φρέσκο γάλα
  • 1 κ.σ. βούτυρο
  • 1 πρέζα μοσχοκάρυδο φρεσκοτριμμένο
  • αλάτι
  • πιπέρι
  • 200 γραμ. γραβιέρα (η μισή τριμμένη
  • η άλλη μισή κομμένη σε καρέ)
  • 300 γραμ. στραγγιστό γιαούρτι

Πρώτα θα ακολουθήσετε τη συνταγή για την ψητή κολοκύθα που θα βρείτε εδώ. Εννοείται την απλή εκδοχή με 1,5 κιλό κολοκύθας, αλατάκι και λαδάκι)

Σε κατσαρόλα και σε χαμηλή φωτιά, λιώνουμε το βούτυρο και σοτάρουμε το ψιλοκομμένο κρεμμύδι για 15΄ να μαλακώσει (χωρίς να πάρει χρώμα, σε χαμηλή φωτιά). Ρίχνουμε το νερό (ή το ζωμό) και το γάλα και βράζουμε.

Με κουτάλι βγάζουμε την ψημένη κολοκύθα από τη φλούδα, ρίχνουμε τα κομμάτια στα υγρά που βράζουν, σιγοβράζουμε για 15΄, αλατοπιπερώνουμε και προσθέτουμε το μοσχοκάρυδο. Την πολτοποιούμε με το μίξερ χειρός (και αν θέλουμε τέλεια υφή την περνάμε από σουρωτήρι).

Σβήνουμε τη φωτιά και ρίχνουμε τους κύβους της γραβιέρας.

Αφήνουμε 1΄, έπειτα ανακατεύουμε, τη βάζουμε σε σουπιέρα ή σερβίρουμε σε ζεστά μπολ. Βάζουμε γιαούρτι στο κέντρο κάθε μπολ, πασπαλίζουμε με τριμμένη γραβιέρα και λίγο πιπέρι καγιέν (προαιρετικά).