Το ξεκίνημα της σχολικής χρονιάς συνήθως σηματοδοτεί και τη νέα σεζόν με τις ιώσεις και τη γρίπη. Όσο ο χειμώνας προχωράει και κλεινόμαστε περισσότερο σε κλειστούς χώρους, εντείνονται τα κρούσματα των ιώσεων και της γρίπης. Και επειδή λίγο ως πολύ κάθε οικογένεια θα περάσει μέσα στο διάστημα αυτών των μηνών κάποια περιστατικά ιώσεων, το σίγουρο είναι ότι δε χρειάζεται να πανικοβαλλόμαστε αλλά να μάθουμε πώς θα θωρακιστούμε απέναντι σε αυτές τις εποχικές αρρώστιες και να κάνουμε τη σωστή πρόληψη για τις ιώσεις και την περίοδο της γρίπης.

Πότε ξεκινάει η περίοδος της γρίπης

Η περίοδος της γρίπης είναι η χρονική περίοδος που παρουσιάζονται τα περισσότερα επιβεβαιωμένα κρούσματα. ο ιός της γρίπης δεν εξαφανίζεται ποτέ απλά τους καλοκαιρινούς μήνες τα κρούσματα είναι πολύ λίγα. Συνήθως η γρίπη κάνει πιο έντονη την εμφάνισή της τον Οκτώβριο και διαρκεί μέχρι και το Μάϊο. Ενώ ο μήνας με τα περισσότερα κρούσματα είναι συνήθως ο Φεβρουάριος.

Πώς μεταδίδονται οι ιώσεις και η γρίπη

Ο ιός της γρίπης μεταδίδεται με τον ίδιο τρόπο που μεταδίδονται και όλες οι ιώσεις, από άνθρωπο σε άνθρωπο, μέσω των σταγονιδίων που εκπέμπει στο περιβάλλον του ο ασθενής που βήχει ή φτερνίζεται. Αυτό σημαίνει ότι μπορεί να μεταδοθεί και έμμεσα μέσω της επαφής των χεριών με διάφορα αντικείμενα όπου έχουν εναποτεθεί σταγονίδια προσβεβλημένων ατόμων. Ο ίος μπορεί να επιβιώσει στις επιφάνειες από 2-8 ώρες. Επίσης μπορεί να μεταδοθεί μέσω της επαφής των χεριών μας με τη μύτη, το στόμα ή τα μάτια.

Ποιες είναι οι σημαντικότερες διαφορές στα συμπτώματα των απλών ιώσεων και της γρίπης

Καθώς τα στελέχη της γρίπης αλλάζουν κάθε χρόνο, έτσι μπορεί να μεταβάλλονται και τα συμπτώματά της.

Το χαρακτηριστικότερο σύμπτωμα της γρίπης είναι ο γενικευμένος πόνος στο σώμα, οι πόνοι στους μυς, η δύσπνοια, και η γενικευμένη κόπωση. Μπορεί επίσης να πυρετό και ρίγη, όπως και συμπτώματα κοινά με τις απλές ιώσεις όπως βήχα και ρινική συμφόρηση.

Τα συμπτώματα των ιώσεων τείνουν να είναι ελαφρύτερα από αυτά της γρίπης και μπορεί να περιλαμβάνουν πονόλαιμο, πυρετό, ρινική καταρροή, πυρετό, ήπιους πόνους στο σώμα και μερικές φορές δερματικά εξανθήματα.

Τι πρέπει να κάνετε για τη σωστή πρόληψη για τις ιώσεις και την περίοδο της γρίπης

Από τη στιγμή που κυκλοφορεί το εμβόλιο της γρίπης, καλό θα είναι τα πολύ μικρά παιδιά αλλά και όλες οι ευαίσθητες ομάδες του πληθυσμού να εμβολιαστούν.

Πέρα από τον εμβολιασμό σημαντικό ρόλο στη σωστή πρόληψη για τις ιώσεις και την περίοδο της γρίπης, παίζει η προσωπική υγιεινή. Τα τακτικό πλύσιμο των χεριών με αντισηπτικά σαπούνια καθώς και η αποφυγή του να βάζουμε τα χέρια μας στο πρόσωπό αν δεν τα έχουμε προηγουμένως πλύνει.

Για τα παιδιά που είναι οι κύριοι μεταφορείς των ιώσεων, λόγω της συγκέντρωσής τους σε κλειστούς χώρους στο σχολείο, σε παιδότοπους, σε εξωσχολικές δραστηριότητες, υπάρχουν κάποια προληπτικά μέτρα που μπορούμε να πάρουμε.

Μπορούμε να τους βάλουμε απολυμαντικό χεριών στην τσάντα τους και να τα μάθουμε να το χρησιμοποιούν σωστά.

Μπορούμε να βάλουμε απολυμαντικό υγρό στις τάξεις των σχολείων.

Να τα διδάξουμε να φτερνίζονται μέσα στον αγκώνα τους και όχι στην παλάμη τους, να μη μοιράζονται φαγητό και νερό με τους φίλους τους και οτιδήποτε άλλο μπορεί να έρχεται σε επαφή με το στόμα και τη μύτη τους.

Τι κάνουμε αν ένα μέλος της οικογένειας αρρωστήσει

Το πιο σημαντικό πράγμα που έχουμε να κάνουμε είναι να εκτιμήσουμε την κατάσταση και αν έχουμε την υποψία ότι η ιωσούλα μπορεί τελικά να είναι και γρίπη, να μη χάσουμε χρόνο και να πάρουμε μία σωστή διάγνωση προκειμένου να πάρουμε το σωστό φάρμακο.

Το δεύτερο είναι ο άρρωστος να ξεκουραστεί. Ακόμα και αν αυτό σημαίνει ότι για μερικές μέρες δεν θα πάει στο σχολείο ή στη δουλειά. Με αυτό τον τρόπο δεν θα μεταδώσει και σε συμμαθητές ή σε συνεργάτες την ίωση.

Πλένετε συχνά τα χέρια σας, αποφύγετε τα φιλιά, όταν βήχετε και φτερνίζεστε χρησιμοποιείτε τον αγκώνα σας και όχι την παλάμη σας. Και αν έχετε πολύ μωρά στο σπίτι ή κάποιο άλλο πολύ ευαίσθητο άτομο, φορέστε μάσκα.