Κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης συνήθως ο γυναικολόγος μας μας παροτρύνει να καθυστερήσουμε τις χημικές εργασίες στα μαλλιά μας. Τι γίνεται όμως με το θηλασμό και τη βαφή μαλλιών;

Με τη γέννηση του μωρού μας, ερωτευόμαστε τόσο πολύ αυτό το μικρό πλασματάκι που ο εαυτός μας μπαίνει σε δεύτερη μοίρα. Παρόλα αυτά, μία περιποίηση μαλλιών, από την αλλαγή χρώματος μέχρι και μία θεραπεία ή περμανάντ, μπορεί να μας προσφέρει σημαντική αυτοεκτίμηση όταν παλεύουμε με τις ορμόνες και την προσαρμογή στο νέο μας σώμα.

Πολλές θηλάζουσες μαμάδες ανησυχούν ότι οι χημικές ουσίες από τα μαλλιά μπορούν να περάσουν στο γάλα.

Σύμφωνα με την La Leche League International, “Δεν υπάρχουν στοιχεία ότι η χρήση των προϊόντων περιποίησης μαλλιών από τη μητέρα, όπως βαφές μαλλιών, έχουν κάποια επίδραση στο βρέφος που θηλάζει”.

Τα κοινά χημικά μέσα στις βαφές μαλλιών και άλλες θεραπείες μαλλιών περιλαμβάνουν συνήθως, οξυζενέ, αμμωνία και αλκοόλες. Οποιεσδήποτε ή όλες αυτές οι χημικές ουσίες ενδέχεται να ερεθίσουν το δέρμα ή το τριχωτό της κεφαλής, τη μύτη και το λαιμό, αλλά μια ισχυρή μυρωδιά δεν σημαίνει κατ ‘ανάγκη υψηλό επίπεδο έκθεσης, σύμφωνα με τον Οργανισμό Τερατολογίας Πληροφοριακών Ειδικών (OTIS)

Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι παρόλο του ότι τα προϊόντα περιποίησης μαλλιών περιέχουν χημικά εν δυνάμει επικίνδυνα για το μωρό, είναι απίθανο μεγάλα ποσοστά των ουσιών αυτών να περάσουν στο μητρικό γάλα, επειδή απειροελάχιστα έως καθόλου από αυτά εισέρχονται στο αίμα της θηλάζουσας μητέρας.

Έτσι, μια μαμά που θηλάζει μπορεί να βάψει τα μαλλιά της, να κάνει περμανάντ, να ισιώσει τα μαλλιά της ή να κάνουν άλλες θεραπείες spa μαλλιών.

Πολύ σημαντικό βέβαια είναι όταν μια μητέρα χρησιμοποιεί προϊόντα περιποίησης μαλλιών, το τριχωτό της κεφαλής της να μην είναι γδαρμένο ή τραυματισμένο. Σε αυτή την περίπτωση μεγαλύτερες ποσότητες των χημικών ουσιών που περιλαμβάνονται στα καλλυντικά θα εισέλθουν στο αίμα.

Σε κάθε περίπτωση, είτε θηλάζουμε είτε όχι, καλό θα είναι να επιλέγουμε θεραπείες μαλλιών με τα λιγότερα βλαβερά συστατικά για εμάς και κατ’ επέκταση και για το παιδί μας.