Μαρί Κόντο, διάσημη Γιαπονέζα περσόνα της τακτοποίησης, γκουρού της οργάνωσης και ένας από τους εκατό πιο επιδραστικούς ανθρώπους στον κόσμο κατά το περιοδικό Time. Η ΚονΜαρί, όπως είναι πλέον γνωστή, είναι η ειδική στην τακτοποίηση των πραγμάτων με τέτοιο τρόπο που αναγεννάται ο χώρος, είτε πρόκειται για δωμάτιο, σπίτι ή κάποιον άλλο χώρο (εργασία, σχολική τάξη κτλ). Δημιούργησε το Κίκι και Ζακ, ένα βιβλίο που θα παρακινήσει τα παιδιά να ταχτοποιούν.

Με αυτό το βιβλίο της που είναι κατάλληλο για παιδιά 3-6 ετών τα προσεγγίζει με την ενασχόλησή της και τους δύο χαριτωμένους ήρωές της, την Κίκι και τον Ζακ. Μέσα από μια απλή ιστορία που ανιχνεύεται η ποιότητα και δοκιμάζεται η δύναμη της φιλίας τους, αναδεικνύεται η ιδιαίτερη σημασία της τακτοποίησης, της εξοικονόμησης χώρου και ενός όμορφου, περιποιημένου περιβάλλοντος στο οποίο ζούμε.

Στα περισσότερα σπίτια υπάρχει πάντα το ίδιο πρόβλημα. Οι γονείς να ζητούν ξανά και ξανά στα παιδιά τους να μαζέψουν το δωμάτιό τους και να ταχτοποιήσουν τα πράγματά τους. Με τα παιδιά να καθυστερούν, να μη συνεργάζονται και σχεδόν κάθε φορά να καταλήγουν ένθεν και εκείθεν σε φωνές. Και αφού ξεπεραστούν οι εκρήξεις θυμού και οι συγκρούσεις συνήθως καταλήγει ο γονιός να μαζεύει το δωμάτιο. Τα πράγματα μπορεί να είναι λίγο διαφορετικά στον παιδικό σταθμό ή στο νηπιαγωγείο, όπου τα παιδιά είναι λίγο πιο συνεργάσιμα σε ένα πιο αυστηρό περιβάλλον με κανόνες αλλά και εκεί πολλές φορές αδιαφορούν για το ποιος θα μαζέψει τα παιχνίδια με τα οποία έπαιξαν.

Η Κίκι και ο Ζακ, δυο πολύ καλοί αλλά διαφορετικοί φίλοι μπορούν να γίνουν οι σύμμαχοί μας. Έτσι ώστε όχι να γίνουν πιο υπεύθυνα τα παιδιά μας, αλλά στο να καταλάβουν πόσο ομορφαίνει ο χώρος μας και πόσο ευκολότερη γίνεται η ζωή μας όταν είναι σωστά και μεθοδικά ταχτοποιημένος.

Η Γιαπονέζα γκουρού της οργάνωσης και της ταχτοποίησης αποσκοπεί να δείξει σε παιδιά και γονείς ότι το να ζει κανείς σε ένα τακτοποιημένο περιβάλλον είναι όχι μόνο σωστό αλλά και διασκεδαστικό.