Ακόμα και αν δεν έχετε διαβάσει κάποιο από τα βιβλία του, σίγουρα έχετε δει ή έχετε ακούσει για τα Γκρέμλινς, τον Τσάρλυ και το εργοστάσιο σοκολάτας, τη Ματίλτνα ή τον Τζέιμς και το γιγάντιο ροδάκινο! Σε όλα του τα δημιουργήματα δεν υπάρχει τίποτα προγραμματισμένο ή προβλέψιμο και δεν ακολουθούν αφηγηματικούς κανόνες. Παρ’ όλα αυτά, είναι όλα σχεδόν τέλεια. Καθώς διαθέτει ένα απίστευτο ταλέντο να αντιλαμβάνεται τι κάνει τα παιδιά να «τσιμπήσουν», δημιουργεί και μέσα σε αυτές πλουμιστές λέξεις τις οποίες τα παιδιά θα πιστέψουν και θα ταυτιστούν. 

Ένα από τα τελευταία βιβλία που έγραψε αυτός ο κορυφαίος παραμυθάς, ο Ρόαλντ Νταλ, είναι “Ο Μπίλι και οι Μικροσκοπίνοι” (Billy and the Minpins). Πρωτοεκδόθηκε στις 23 Νοεμβρίου 1990, σε εικονογράφηση του Patrick Benson. το 2017, εκδίδεται για πρώτη φορά στα ελληνικά από τις εκδόσεις Ψυχογιός με εικονογράφηση του Κουέντιν Μπλέικ. Μια πλούσια περιπέτεια γεμάτη φαντασία, όπως άλλωστε όλα τα βιβλία του Νταλ, για παιδιά από 8 ετών και πάνω, που θα λατρέψει κάθε μικρός και μεγάλος αναγνώστης.

Ο Μπίλι είναι ένα ζωηρό και ανήσυχο παιδί και η μητέρα του του έχει απαγορεύσει να βγει έξω απ’ την πόρτα του κήπου και να εξερευνήσει το σκοτεινό δάσος. Μια μέρα όμως, όπως όλα τα παιδιά που τους υπαγορεύεις ακριβώς πώς θα ζήσουν και τι δε θα κάνουν, ο Μπίλι αποφάσισε να κάνει ακριβώς αυτό: να εξερευνήσει το απαγορευμένο δάσος, το Δάσος της Αμαρτίας, όπως του είχε πει ότι ονομαζόταν, όπου ζούσαν οι αιμοδιψείς Ματζαφλάροι, τα Κομπινούρια, οι Γιγαντορωγαλίδες και ο αιμοδιψής ξεδοντιάρης Πετροκοπάνας Σααλιάμπουρας.

Ο Μπίλι βγαίνει διστακτικά στο Μεγάλο Δάσος. Μετά την πρώτη λαχτάρα που πήρε από κάτι που τον κυνηγούσε, συναντά τους Μικροσκοπίνους, μικροσκοπικά ανθρωπάκια που ζουν σε κουκλίστικα σπίτια μέσα στους κορμούς των δέντρων. Αυτά αφού περιεργάτηκαν τον Μπίλι τον προειδοποίησαν να μη κατέβει από το δέντρο, γιατί τον περιμένει ο τρομερός Τουσρουφλιστός Καπνοφουγάρας Μουγκρόδοντας που καταβροχθίζει τα πάντα στο δάσος. Και του εξήγησαν ότι γι’ αυτό και οι Μικροσκοπίνοι ζουν ψηλά, στα κλαδιά των δέντρων.

Οι Μικροσκοπίνοι κινδυνεύουν και αυτοί από τον Μουγκρόδοντα, ο οποίος τους αφανίζει κατά χιλιάδες. Θα καταφέρει ο Μπίλι να βοηθήσει τους Μικροσκοπίνους ή θα φύγει άρον άρον για το σπίτι του όπου η μαμά του ανησυχεί;

Γιατί όλα τα παιδιά θέλουν να σπάσουν τους κανόνες και να δοκιμάσουν το απαγορευμένο. Να ζήσουν την περιπέτεια που τους κρύβει το “μη”.

Ένα ευχάριστο, περιπετειώδες και πνευματώδες βιβλίο, όχι στο επίπεδο των μεγάλων του επιτυχιών, αλλά με τη χαρακτηριστική αφήγηση, ευρυθμία και αλληγορική δύναμη που διέκριναν πάντα τον συγγραφέα.