Είναι πολύ σημαντικό για όλους μας να λέμε και πραγματικά να έχουμε έναν καλό παιδίατρο. Κυρίως όταν είσαι νέος γονιός, μία ανασφάλεια παραπάνω την έχεις, θέλεις ο γιατρός του παιδιού σου να σου εμπνέει εμπιστοσύνη και ασφάλεια.

Πώς όμως να διαλέξω τον καλύτερο παιδίατρο για το παιδί μου; Ποιοι είναι οι βασικοί κανόνες που πρέπει να ακολουθήσω;

Όσο πιο κοντά τόσο πιο καλά

Το πρώτο πράγμα που παίζει ρόλο είναι το να βρούμε έναν παιδίατρο κοντά στην περιοχή που μένουμε. Αυτό είναι σημαντικό, γιατί καθώς τα πρώτα κυρίως χρόνια οι επισκέψεις είναι πολύ συχνές (λόγω των εμβολίων)d, εν θέλουμε να έχουμε το μωρό ώρες μέσα στο αυτοκίνητο.

Η πρώτη εντύπωση μετράει για τον παιδίατρο

Ο παιδίατρος είναι ένας άνθρωπος που θα δημιουργήσουμε μία ιδιαίτερη και μακροχρόνια σχέση μαζί του. Το να ταιριάζει στην ιδιοσυγκρασία μας, και να μας “αρέσει” από την αρχή, είναι κάτι πολύ βασικό. Μόνο αν μας κάνει εξ αρχής καλή εντύπωση, θα μπορέσουμε εν καιρώ να έχουμε καλή επικοινωνία, να τον εμπιστευτούμε και να ακολουθούμε τις συμβουλές του.

Να αρέσει και στο παιδί μας

Ο τρόπος που προσεγγίζει το παιδί μας είναι σημαντικός. Ο τρόπος που αντιδράει το παιδί μας στο γιατρό του, είναι εξίσου σημαντικός. Ένας καλός παιδίατρος πρέπει να ξέρει να χειριστεί ένα άρρωστο παιδί χωρίς να το αναστατώσει και αν ακόμη συμβεί αυτό, να μπορέσει να το ηρεμήσει για να το εξετάσει. Χρειάζεται η ιδιοσυγκρασία του δηλαδή να είναι φιλική προς τα παιδιά. Γιατί όσο καλός γιατρός και αν είναι, αν δεν έχει το touch με τα παιδιά, δεν θα γίνει ποτέ ο καλύτερος παιδίατρος για το παιδί σας.

Διαθεσιμότητα όλο το 24ωρο

Θέλουμε όταν αρρωστήσει το παιδί μας, να μπορούμε να βρούμε το γιατρό του στο τηλέφωνο άμεσα, οποιαδήποτε ώρα της ημέρας. Αν κρίνεται απαραίτητο ότι χρειάζεται εξέταση, να μπορεί να μας δεχτεί στο ιατρείο σύντομα.

Πολλοί καλοί γιατροί με μεγάλο πελατολόγιο δυσκολεύονται να διαχειριστούν τον όγκο της δουλειάς τους με αποτέλεσμα να μην έχουν διαθεσιμότητα σε ραντεβού πάντα όταν το χρειαζόμαστε (δε μιλάμε για τα πολύ επείγοντα περιστατικά). Αν ένας γιατρός μοιράζει τις ώρες του ανάμεσα σε βάρδια ή εφημερία σε νοσοκομείο και το ιατρείο του, τότε το πρόβλημα για τους πελάτες του είναι μεγαλύτερο.

Όχι πολύωρες αναμονές στο ιατρείο

Αν κλείνει ραντεβού, όσο γίνεται να τα τηρεί. Φανταστείτε να πρέπει να περιμένετε με το 3χρονο άρρωστο παιδί σας 3 τέταρτα για να σας δει. Αν δεν κλείνει ραντεβού, είναι ένα θέμα που θα πρέπει να σκεφτείτε εξ αρχής. Να πάρετε δλδ απόφαση ότι απλά κάθε φορά θα πάτε και θα περιμένετε τη σειρά σας, όση ώρα και αν πάρει, όποιο και αν είναι το πρόβλημα.

Ο καλύτερος παιδίατρος είναι κατανοητός και επεξηγηματικός

Οποιοσδήποτε γιατρός πρέπει να είναι προσιτός, επεξηγηματικός, σαφής και καθησυχαστικός. Κυρίως απένταντι στους νέους γονείς, μέχρι να πάρουν το βάπτισμα του πυρός και να συμβουλεύονται τη διαίσθησή τους πριν συμβουλευτούν τον παιδίατρό τους. Οι πρώτες αρρώστιες φέρνουνε πολλές απορίες και ανασφάλειες που ο γιατρός καλείται να καλύψει.

Τεκμηριωμένη άποψη και μέσα στις τρέχουσες ιατρικές εξελίξεις

Και δε χρειάζεται να είναι καθηγητής, ούτε να έχει δημοσιεύσεις και να είναι γνωστός, ούτε και να έχει 30 χρόνια εμπειρίας. Στην ιατρική πρέπει να ακολουθείται η δια βίου μάθηση, γιατί και εκεί υπάρχουν εξελίξεις και κάποια πράγματα αλλάζουν.

Σιγουριά για το μέχρι που φτάνουν οι γνώσεις του και οι ικανότητές του

Να μη διστάζει να μας παραπέμψει σε άλλη ειδικότητα ή στο νοσοκομείο αν πιστεύει πως θα είναι καλύτερο για το παιδί. Και αν πιστεύει ότι υπάρχει σοβαρό πρόβλημα να πει “τρέξτε” και εμείς να τρέξουμε. Έτσι θα έχουμε την ασφάλεια πως όταν μας λέει “δεν είναι τίποτε”, δεν είναι τίποτε.

Χορήγηση αντιβίωσης και εξετάσεις

Δεν θέλουμε έναν παιδίατρο, που δίνει με το παραμικρό αντιβίωση. Δεν θέλουμε ένα γιατρό που δεν εμπιστεύεται την κρίση του και φορτώνει το παιδί με ιατρικές εξετάσεις, ακτινογραφίες, κτλ.  

Τέλος, καλό θα είναι και εμείς σαν γονείς να αντιλαμβανόμαστε τη θέση του παιδιάτρου και να μη φτάνουμε τις συμπεριφορές μας στα άκρα. Βέβαια όταν ανησυχείς για το παιδί σου δεν επικρατεί η λογική. Καλό θα είναι να είμαστε ψύχραιμοι και όταν έχουμε αμφιβολίες να ζητάμε και μια δεύτερη γνώμη. Αν όμως αυτό συμβαίνει συχνά, ο γιατρός που επιλέξαμε δεν είναι ο καλύτερος παιδίατρος για το παιδί μας. Γιατί αυτή τη σχέση αλλά και κάθε σχέση, βασίζεται στην εμπιστοσύνη.