Πότε είναι η σωστή στιγμή να εξοικειώσετε τα παιδιά σας με τις βασικές έννοιες γύρω από τα χρήματα; Όπως πώς αυτά κερδίζονται, πώς δαπανώνται, πώς μπορείς να τα εξοικονομήσεις αλλά και να χρεωθείς και πώς να τα επενδύσεις;

Μπορεί αρχικά να σκέφτεστε ότι ένα παιδί δεν έχει δουλειά να ασχολείται με τα χρήματα και όλα όσα από αυτά συνεπάγονται. Αν το καλοσκεφτείτε λίγο παραπάνω θα δείτε ότι είναι καλύτερο να μάθει το παιδί σας από εσάς. Νωρίς, με το ρυθμό σας, τον τρόπο που λειτουργεί η κοινωνία και το χρήμα, παρά να το μάθει αποσπασματικά και βίαια μόνο του μεγαλώνοντας. Το αποτέλεσμα ενός παιδιού που μεγαλώνει χωρίς μια ένδειξη για το πώς να κερδίσει ή να διαχειριστεί τα χρήματα, μπορεί να εξελιχθεί σε πρόβλημα για ολόκληρη την οικογένεια.

Όσο νωρίτερα τα παιδιά εξοικειώνονται με τις βασικές αρχές και δεξιότητες που απαιτούνται για τη διαχείριση των χρημάτων, τόσο πιο άνετοι και αυτάρκεις θα βγουν στον πραγματικό κόσμο, ως ενήλικες.

Δεν υπάρχει σωστό timing για το πότε θα διδάξετε στα παιδιά για τα χρήματα

Κάθε παιδί είναι μοναδικό και έχει τους δικούς του ρυθμούς μάθησης. Φυσικά δεν θα βγάζατε τίποτα αν μιλάγατε στο εξάχρονό σας για τις δόσεις στην εφορία και το φορολογικό μας σύστημα. Αντιθέτως, είναι καλό να του δώσετε να καταλάβει ότι για να πάρει το καινούριο ποδήλατο που θέλει, περνάει από το χέρι του. Πρέπει να κρατήσει όλα τα χαρτζιλίκια από τους παππούδες, τα λεφτά από τα κάλαντα. Και ίσως να χρειαστεί να του δώσετε και εσείς κάποια χρήματα αν και εφόσον είναι συνεπής απένταντι στις υποχρεώσεις του. Κοινώς να αντιληφθεί ότι “αγαθά κόποις κτώνται”.

Χρησιμοποιήστε τα απλά και καθημερινα

Μην το πολυσκέφτεστε και μην προσπαθείτε να σκαρφιστείτε πολύπλοκους τρόπους για να τους μάθετε για τα χρήματα. Τα πράγματα είναι απλά. Πάρτε τα για ψώνια μαζί σας. Δείτε μαζί τις τιμές των προϊόντων. Πόσο έχουν τα φρούτα, πόσο τα καινούρια τους παπούτσια, πόσο το καινούριο σας πλυντήριο. Ακούγοντας ξανά και ξανά τα ποσά που κοστίζει το κάθε τι, αποκτούν μια γενική αντίληψη και ξέρουν ότι το γάλα κοστίζει πολύ λιγότερο από ένα παιχνίδι κτλ. Επίσης, εξηγήστε τους τι είναι η ΔΕΗ και το ρεύμα που πληρώνουμε και πώς αυτό καταναλώνεται. Εξηγήστε τους ότι οι εξωσχολικές τους δραστηριότητες έχουν ένα κόστος μηνιαίως, η επίσκεψη στο κομμωτήριο κτλ. Κάθε φορά που είναι μαζί σας και χαλάτε χρήματα εξηγήστε τους γιατί και πόσα δίνετε. Σκοπός δεν είναι να τους δημιουργήσετε άγχος και ενοχές για το ξόδεμα των χρημάτων. Σκοπός είναι να καταλάβουν τι κοστίζει και τι όχι. Είναι σημαντικό να καταλάβουν τη διαφορά των επιθυμιών και των αναγκών τους. Έτσι δεν θα γίνονται απαιτητικά όταν θέλουν να τους αγοράσουμε κάτι. Επίσης, να μην τα θεωρούν όλα δεδομένα και εύκολα στην κτήση.

Εξηγήστε στα παιδιά πώς κερδίζονται τα χρήματα

Για να μη νομίζουν ότι όποτε χρειαστούμε λεφτά πάμε στην τράπεζα και η τράπεζα μας δίνει. Εξηγήστε τους ότι η τράπεζα δεν μας χαρίζει λεφτά, αλλά φυλάει τα δικά μας λεφτά που έχουμε κερδίσει από την εργασία μας ( ή άλλους τρόπους). Αυτά μας τα δίνει όποτε τα χρειαζόμαστε. Καλό είναι να ακούνε από νωρίς έννοιες όπως μισθός και να καταλάβουν ότι την κάθε δουλειά που κάνει ο γονιός την κάνει πρωτίστως γιατί πληρώνεται από αυτή. Αυτά τα χρήματα είναι που πληρώνουν τα έξοδα της οικογένειας.

Δώστε τους την ευκαιρία να κερδίσουν τα δικά τους

Παρακινείστε τα να κάνουν πράγματα που βαριούνται πολύ, δεν θέλουν να κάνουν ή δεν έχουν ξανακάνει. Δώστε τους σαν αντάλλαγμα ένα μικρό χαρτζιλίκι. Θα δείτε ότι τα χρήματα αυτά θα σκεφτούν πολύ περισσότερο πώς θα τα ξοδέψουν. Σε αντίθεση με ένα χαρτζιλίκι που θα τους δώσετε χωρίς να έχουν κάνει το παραμικρό. Θα νιώσουν υπεύθυνα και σημαντικά. Και θα αξιολογήσουν και το χρήμα καλύτερα. Καλό θα είναι να κάνετε και μία κουβέντα μαζί τους, να τα ρωτήσετε πώς σκέφτονται να ξοδέψουν τα χρήματά τους. Αν παραδείγματος χάρη είναι μεταξύ ενός ακόμα λούτρινου και μίας καινούριας κασετίνας, εξηγήστε τους τη διαφορά του τι θέλουν και του τι πραγματικά χρειάζονται.

Αντιστρέψτε τους όρους

Ναι αντιστρέψτε τους όρους. Δώστε στα παιδιά σας το περιθώριο να παρέχουν τα ίδια στους εαυτούς τους αυτά που θέλουν. Και όχι να βλέπουν εσάς σαν εκπληρωτές όλων των αναγκών τους. Σε λίγο πιο μεγάλη ηλικία αν χρειάζονται κάτι να αγοράσουν, μπορούν με τη βοήθειά σας (μετακίνηση, επίβλεψη κτλ) να το αγοράσουν. Χρειάζεται καινούρια τετράδια για το σχολείο; Μπορείτε να πάτε μαζί στο βιβλιοπωλείο, να του δώσετε τα ανάλογα χρήματα, να διαλέξει τα τετράδια και να τα πληρώσει μόνο του.

Αργά η γρήγορα το παιδί σας θα μάθει ότι η κινητήρια δύναμη στην κοινωνία μας, καλώς ή κακώς είναι το χρήμα. Μάθετέ του από νωρίς την αξία του, το πώς αποκτάται και τον σωστό τρόπο να το διαχειρίζεται.