Όταν ο καιρός αλλάζει και λίγο ή πολύ όλοι μας κάνουμε μια αναδιάταξη και ένα ξεκαθάρισμα στη ντουλάπα μας, βγάζουμε πολλά καλά ρούχα που είτε δε χρειαζόμαστε πια, είτε δεν μας κάνουν, και αναρωτιόμαστε που να χαρίσω ρούχα παπούτσια παιχνίδια και άλλα αντικείμενα.

Κυρίως όσο έχει να κάνει με τα παιδιά αυτό συμβαίνει κάθε σεζόν με το γρήγορο ρυθμό που αναπτύσσονται. Έτσι λοιπόν μαζεύουμε σακούλες και κούτες με ρούχα που πολλές φορές δεν ξέρουμε που τι να τα κάνουμε μιας και δεν θέλουμε να τα πετάξουμε αλλά δεν έχουμε και κάποιο γνωστό που ξέρουμε ότι τα χρειάζεται. Το ίδιο συμβαίνει και με παπούτσια, με παιχνίδια αλλά και με άλλα χρηστικά αντικείμενα.

Εδώ λοιπόν λέμε, μην το πετάς, χάρισε το. Πού να το χαρίσεις; Αν είναι ένα αντικείμενο σε καλή κατάσταση που μπορεί κάποιος άλλος να το χρησιμοποιήσεις, εδώ έχουμε μία λίστα με πολλές επιλογές για να διαλέξεις. Και το κέρδος είναι διπλό! Εσύ ξεφορτώνεσαι αυτά τα αντικείμενα που σου πιάνουν χώρο και κάποιος άλλος τα παίρνει και τα επαναχρησιμοποιεί.

–Η Αγκαλιά, συμπαραστέκεται σε γυναίκες έγγαμες ή άγαμες, που για διάφορους λόγους πιέζονται σε βίαιη έκτρωση του εμβρύου-παιδιού τους. Ο Σύλλογος προσφέρει προστασία στο παιδί, τόσο κατά τη διάρκεια της κύησής όσο και μετά τη γέννησή του και συγχρόνως στηρίζει τους γονείς ηθικά και υλικά. Στηρίζει το θεσμό του γάμου και της οικογένειας και ενθαρρύνει την τεκνογονία.

Δέχονται βρεφικά γάλατα, τρόφιμα, κρέμες, παιδικές πάνες, βρεφικά είδη, παιχνίδια, ρούχα, παπούτσια, παιδικά έπιπλα, παιδικά καρότσια, παιδικά κρεβατάκια, είδη βρεφανάπτυξης, οικιακό εξοπλισμό, είδη ατομικής υγιεινής, κ.α.

–Το Λύρειο Παιδικό Ίδρυμα «Οι Άγιοι Ανάργυροι» «Ορθόδοξο Χωριό» ιδρύθηκε το 1967 από λίγες Μοναχές.Βρίσκεται στην περιοχή μεταξύ Ραφήνας και Νέας Μάκρης (Μάτι), πάνω από τον παλαιό οικισμό του Νέου Βουτζά. Σκοπός του Ιδρύματος είναι η δωρεάν φροντίδα, ανατροφή, περίθαλψη και εκπαίδευση απροστάτευτων παιδιών, που στερούνται γονέων, είτε γιατί αυτοί δεν βρίσκονται στη ζωή, είτε γιατί έχουν οικογενειακά και κοινωνικά προβλήματα. Το Ίδρυμα προστατεύει τα παιδιά μέχρι την ενηλικίωση, την πλήρη επιμόρφωση και την οικογενειακή αποκατάστασή τους.

Προσφορά αγαθών (πετρέλαιο θέρμανσης με απευθείας παράδοση στις δεξαμενές του Ιδρύματος, τρόφιμα και λοιπά αναλώσιμα είδη πρώτης ανάγκης, σχολικά είδη, παιχνίδια, βιβλία, ρούχα καινούργια ή σε πολύ καλή κατάσταση, κ.ά.).

–Η «Κιβωτός του Κόσμου» είναι Εθελοντικός Μη Κερδοσκοπικός Οργανισμός Ειδικής Μέριμνας και Προστασίας Μητέρας και Παιδιού. Δραστηριοποιείται και απευθύνεται πρώτα και κύρια στα μικρά απροστάτευτα παιδιά, τα περισσότερα από μονογονεϊκές οικογένειες, αλλά και πολλά χωρίς γονείς, που βιώνουν δύσκολες συνθήκες, παραμέληση, εγκατάλειψη, χωρίς ιατρική φροντίδα με αβέβαιο μέλλον.

Η Κιβωτός καλύπτει εξ ολοκλήρου και φροντίζει τα απροστάτευτα παιδιά. Σε συνεργασία με Εισαγγελίες Ανηλίκων, φορείς προστασίας και υπηρεσίες για τα δικαιώματα των παιδιών, αναλαμβάνει το μεγάλωμα των ανηλίκων στα τέσσερα μέχρι σήμερα, σπίτια φιλοξενίας.

Δέχονται τρόφιμα, ρουχισμό.

–Ο “Θεόφιλος” είναι ένας Οργανισμός Κοινωνικής Φροντίδας για τις τρίτεκνες και πολύτεκνες οικογένειες σε όλη την Ελλάδα που αντιμετωπίζουν συνθήκες αποκλεισμού και φτώχειας. Επειδή πολλές φορές αυτές οι οικογένειες χρειάζονται στήριξη ο οργανισμός δέχεται μεταχειρισμένα ρούχα, μεταχειρισμένες ηλεκτρικές, ηλεκτρονικές συσκευές και έπιπλα

–Τα Παιδικά Χωριά SOS βοηθούν παιδιά, που έχουν ανάγκη φροντίδας και προστασίας γιατί έχουν βρεθεί μακριά από το φυσικό, οικογενειακό τους περιβάλλον και τους προσφέρουν τη δυνατότητα να ξαναβρούν ένα μόνιμο σπίτι και να ζήσουν σε ένα περιβάλλον, το οποίο πλησιάζει το πλαίσιο της φυσικής οικογένειας. Τα Παιδικά Χωριά SOS αναλαμβάνουν την ευθύνη των παιδιών από μικρή ηλικία, προσφέροντας συνεχή εκπαίδευση στα σχολεία της περιοχής και τα καλύπτουν μέχρι την πλήρη κοινωνική και επαγγελματική τους αποκατάσταση.

Οι καθημερινές ανάγκες ενός Παιδικού Χωριού σε είδη είναι πολλές και αφορούν από την ανάγκη ενός παιδιού για ένδυση, διατροφή, εκπαίδευση, φάρμακα έως τις ανάγκες λειτουργίας ενός σπιτιού. Αν αναρωτιέσαι “που να χαρίσω ρούχα παπούτσια παιχνίδια”, εδώ δέχονται καινούρια παπούτσια, είδη παιδικού ρουχισμού, κάθε είδος τροφίμων που δεν χρειάζεται άμεσα ψυγείο (λάδι, γάλα εβαπορέ, ρύζι κλπ), είδη καθαριότητας σπιτιού (σκόνη πλυντηρίου, χαρτί υγείας κλπ), εκπαιδευτικά βοηθήματα, γραφική ύλη, καινούρια σεντόνια, πετσέτες κλπ και γενικώς είδη εξοπλισμού σπιτιού, καινούριες ή ελάχιστα μεταχειρισμένες ηλεκτρικές συσκευές (ψυγεία, κουζίνες κλπ).

–Το Κέντρο Προστασίας του Παιδιού Αττικής «Η ΜΗΤΕΡΑ» αποτελεί ένα από τους κύριους φορείς παιδικής προστασίας στη χώρα. Είναι Ν.Π.Δ.Δ., εποπτεύεται και επιχορηγείται από το Υπουργείο Εργασίας Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας. Περιλαμβάνει κεντρικό κτίριο υποδοχής εξυπηρετούμενων, κέντρο υποδοχής βρεφών, οκτώ περίπτερα φιλοξενίας βρεφών-νηπίων, στέγη δημιουργικής απασχόλησης παιδιών, ξενώνα εγκύων-λεχωίδων, γραφεία στέγασης υπηρεσιών, βοηθητικούς χώρους.

Δέχονται βρεφικά και παιδικά ρούχα που δεν χρειάζεστε πια, αλλά και βιβλία, παιδικά μικροέπιπλα και παιχνίδια.

–Σε συνέχεια της φονικής πυρκαγιάς στο Μάτι, 23 Ιουλίου 2018, η ΑΜΚΕ τετARTημόριο σε μια πρωτοβουλία της δημιουργεί το project Αποθήκη. Στόχος του project Αποθήκη είναι η συγκέντρωση και αποθήκευση ειδών πρώτης ανάγκης, κυρίως ρούχων και λευκών ειδών, με στόχο αυτά σε επόμενη ανθρωπιστική κρίση μικρής η μεγάλης εμβέλειας να μπορούν άμεσα να διατεθούν σε ομάδες που τα έχουν ανάγκη χωρίς καθυστερήσεις.

Δέχονται ρούχα (μπλούζες, μπουφάν, παπούτσια κ.α.) και λευκά είδη (σεντόνια, πετσέτες, κουβέρτες κ.α.). Τα είδη πρέπει να είναι σε καλή κατάσταση και καθαρά.

–O Σύλλογος «Πρωτοβουλία για το Παιδί» ιδρύθηκε στη Βέροια τον Απρίλιο του 2008. Πεδίο δράσης της Δομής του είναι πρωτίστως η φροντίδα και η προστασία παιδιών που, προερχόμενα από οικογένειες που δυσλειτουργούν ή είναι διαλυμένες, βιώνουν την παραμέληση, την ψυχολογική και σωματική βία, την περιθωριοποίηση και την απόρριψη, τόσο μέσα στο σπίτι, όσο και μέσα στο σχολικό και κοινωνικό περιβάλλον, καθώς και η παντοειδής ενίσχυση των οικογενειών τους. Ακόμη, ομάδες-στόχους της ΠγτΠ αποτελούν οι ευπαθείς οικογένειες με παιδιά και οι ευπαθείς ομάδες του τοπικού πληθυσμού που πλήττονται από τη φτώχεια και τον κοινωνικό αποκλεισμό.

Χαρίστε τα παιδικά ρούχα και παπούτσια που δεν χρειάζεστε πια, αλλά και βιβλία, παιδικά μικροέπιπλα και παιχνίδια.

–Οι “Ανθρώπινοι – Ανθρωποι” είναι ένα Φιλανθρωπικό Σωματείο, που συστάθηκε τον Ιούνιο του 2012. Διοικείται από 4μελές Διοικητικό Συμβούλιο, του οποίου πρόεδρος είναι η ψυχολόγος – ψυχοθεραπεύτρια κ. Βέρα Μεσσήνη, η οποία είναι και η εμπνεύστρια της ιδέας υποστήριξης συνανθρώπων μας που στερούνται τα βασικά ανθρώπινα δικαιώματα – λόγω της οικονομικής κρίσης – και της δημιουργίας Κοινωνικών Κατοικιών. Σκοπός του Σωματείου είναι η εν γένει συμπαράσταση και υποστήριξη των ανθρώπων που έχουν ανάγκη, η ευαισθητοποίηση και κινητοποίηση όλων για την προστασία του περιβάλλοντος και την προαγωγή της κοινωνικής αλληλεγγύης. Βασικός στόχος είναι η ανεύρεση και επισκευή χώρων κατάλληλων για τη στέγαση άστεγων και άπορων οικογενειών και ατόμων σε συνεργασία με τις κατά τόπους Δημοτικές Αρχές, με πρώτο το Δήμο Αθηναίων καθώς επίσης και η παροχή τους σε ένδυση και υπόδηση.

Ο Σκόρος είναι ένα σημείο ανταλλαγής βιβλίων, ρούχων, και άλλων αντικειμένων. Μπορείτε να φέρετε και να πάρετε, μόνο να φέρετε ή μόνο να πάρετε. Όλα διατίθενται Δωρεάν. Ο χώρος λειτουργείται συλλογικά και εθελοντικά. Τα έξοδα (ενοίκιο, ρεύμα, νερό) καλύπτονται από το βαζάκι οικονομικής ενίσχυσης.

Στόχος του Σκόρου δεν είναι μόνο η κάλυψη αναγκών αλλά η Κριτική στην Κατανάλωση μέσω της επαναχρησιμοποίησης, της ανακύκλωσης και της γνώσης. Η δημιουργία ενός άλλου τρόπου ζωής με αρχές την οικολογία, την συλλογική προσπάθεια, την επικοινωνία.

–Ο Δεσμός είναι ένα Μη Κερδοσκοπικό Σωματείο που δημιουργήθηκε από μία ομάδα νέων, δυναμικών ανθρώπων και τους οποίους συνδέει το ειλικρινές όραμα για την ανάγκη να αξιοποιηθεί υπεύθυνα και αποτελεσματικά η ιδιωτική πρωτοβουλία στην αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης που βιώνει η χώρα μας, καθώς και η κοινή αντίληψη επαγγελματισμού. Απώτερος κοινός στόχος είναι ο Δεσμός να συνδράμει στη δημιουργία βιώσιμων δικτύων αλληλεγγύης και στην καλλιέργεια της κοινωνικής και ανθρωπιστικής υπευθυνότητας. Αν αναρωτιέσαι “που να χαρίσω ρούχα παπούτσια παιχνίδια”, εδώ δέχονται τρόφιμα, φάρμακα, σεντόνια, ηλεκτρικά είδη, οικιακά σκεύη, είδη προσωπικής υγιεινής, είδη καθαριότητας, βιβλία, γραφική & χαρτική ύλη, παιχνίδια, είδη ιματισμού, αθλητικός εξοπλισμός, έπιπλα.

Τα αγαθά που προσφέρετε:

– συγκεντρώνονται στην αποθήκη του Δεσμού
– καταγράφονται αναλυτικά ως προς το είδος και την ποσότητα
– τακτοποιούνται ανά κατηγορία
– διαλέγονται και πακετάρονται ανάλογα με τις διαπιστωμένες ανάγκες του εκάστοτε οργανισμού του δικτύου του Δεσμού
– μεταφέρονται στον προορισμό τους με αναλυτικό δελτίο αποστολής.

–“Το Σπίτι της Άρσης” είναι ένας Ξενώνας Προσωρινής Φιλοξενίας Παιδιών & Εφήβων σε κίνδυνο. Λειτουργεί στο Ωραιόκαστρο Θεσσαλονίκης από το 2007 και με τη χρηματοδότηση του Υπουργείου Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Πρόνοιας.

Πρόκειται για ένα ξενώνα βραχείας φιλοξενίας ανηλίκων και απευθύνεται σε παιδιά και εφήβους θύματα παραμέλησης, κακοποίησης, παράνομης εμπορίας και διακίνησης, παιδιά που βρίσκονται σε κίνδυνο λόγω οικογενειακών ή κοινωνικών- οικονομικών συνθηκών. Φιλοξενεί αγόρια ηλικίας 5 έως 12 ετών και κορίτσια ηλικίας 5 έως 18 ετών. Δέχονται τρόφιμα, ενδύματα, σχολικά είδη, οικοσκευές κ.α.

–Το Κέντρο Υποδοχής και Αλληλεγγύης του Δήμου Αθηναίων (Κ.Υ.Α.Δ.Α.) έχει στόχο την αντιμετώπιση των προβλημάτων των ευπαθών ομάδων. Με το πέρασμα του χρόνου ωστόσο, η ομπρέλα των δραστηριοτήτων του άνοιξε. Έτσι, πλέον περιλαμβάνει, εκτός από τους συνανθρώπους μας που ζουν στους δρόμους της πόλης, και τους συμπολίτες μας που μπορεί να έχουν στέγη, όμως στερούνται τους βασικούς πόρους για να αντεπεξέλθουν στην καθημερινότητα, είτε πρόκειται για μεμονωμένα άτομα είτε για οικογένειες.

Στο Κέντρο Υποδοχής και Αλληλεγγύης του Δήμου Αθηναίων δέχονται και χειρίζονται με σεβασμό και διαφάνεια, κάθε προσφορά, μικρή ή μεγάλη, σε τρόφιμα και άλλα είδη ανάγκης (προϊόντα προσωπικής υγιεινής, απορρυπαντικά κ.λπ.).