Πόσα κιλά να πάρω στην εγκυμοσύνη; Που οφείλεται η αύξηση του βάρους; Ποια είναι τα φυσιολογικά όρια; Πόσο γρήγορα επανέρχεται το βάρος μου μετά την εγκυμοσύνη;

Λίγες μόνο από τις απορίες που έχει πριν, στην αρχή αλλά και κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης μία μέλλουσα μαμά. Καθώς πλέον γνωρίζουμε ότι το βάρος που θα πάρει μια γυναίκα στη διάρκεια της εγκυμοσύνης μπορεί να επηρεάσει την άμεση και τη μακροπρόθεσμη υγεία της ίδιας αλλά και του μωρού της, θα προσπαθήσουμε να δώσουμε απαντήσεις στα παραπάνω ερωτήματα με βάση στις διεθνείς οδηγίες και τα φυσιολογικά όρια.

Μετά τον τέταρτο μήνα η αύξηση του βάρους θα πρέπει να γίνεται αργά και σταθερά. Απότομες αυξήσεις του βάρους δεν είναι καλές, γιαυτό και οι γυναικολόγοι έχουν τη ζυγαριά σε πρώτο πλάνο σε κάθε μας επίσκεψη.

Τώρα η απάντηση στην ερώτηση, για το πόσα κιλά να πάρω στην εγκυμοσύνη, είναι διαφορετική για κάθε μέλλουσα μαμά και εξαρτάται από πολλούς παράγοντες. Ο κυριότερος από αυτούς, είναι το ύψος και το βάρος της μέλλουσας μαμάς όταν μένει έγκυος. Περισσότερα κιλά επιτρέπεται να πάρει μία αδύνατη μαμά, λιγότερα κιλά θα πρέπει να πάρει μία κανονική σε βάρος μαμά και πολύ λιγότερα κιλά θα πρέπει να πάρει μία υπέρβαρη μαμά.

Το βασικό είναι να μη σκεφτόμαστε ότι τρώμε για δύο μίας και η πραγματικότητα είναι ότι θερμιδικά χρειαζόμαστε περίπου 300 θερμίδες παραπάνω το δεύτερο τρίμηνο και γύρω στις 450 το τρίτο. Ας έχουμε στο μυαλό μας ότι η επιλογή ενός υγιεινότερου τρόπου διατροφής θα μας βοηθήσει να πάρουμε ακριβώς αυτά τα κιλά που πρέπει και όχι παραπάνω. Και όλα αυτά για να ελαχιστοποιήσουμε τους κινδύνους για εμάς και για το μωρό κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης.

Εγκυμοσύνη και κιλά το πρώτο τρίμηνο

Μέχρι τον τέταρτο μήνα η αύξηση στο βάρος είναι πολύ μικρή. Μάλιστα πολλές φορές λόγω της πρωινής ναυτίας και των εμετών όχι δεν παίρνουμε βάρος, αλλά αν είναι έντονα αυτά τα συμπτώματα μπορεί να χάσουμε κιόλας. Αν παρόλα αυτά ξεκινάτε την εγκυμοσύνη στο κανονικό σας βάρος, τα επιπλέον κιλά που μπορεί να πάρετε στο πρώτο τρίμηνο είναι 1 με 2. Αν έχετε παραπάνω κιλά εξαρχής, καλό θα είναι να μην πάρετε καθόλου.

Εγκυμοσύνη και κιλά το δεύτερο τρίμηνο

Κατά το δεύτερο τρίμηνο οι πρωινές ναυτίες έχουν φύγει, και πραγματικά ίσως είναι το πιο ευχάριστο τρίμηνο για μία εγκυμονούσα από την άποψη του πώς αισθάνεται το σώμα της. Δεν έχουμε πάρει πολλά κιλά ακόμα, νιώθουμε το μωρό και αν κάνουμε μία ισορροπημένη διατροφή δεν θα πρέπει να πάρουμε πάνω από 8 κιλά. Το σημαντικό είναι αυτά τα κιλά να τα πάρουμε σταδιακά και χωρίς απότομες αυξήσεις βάρους. Πιο συγκεκριμένα αν ξεκινήσατε την εγκυμοσύνη σας με παραπανίσια κιλά καλύτερα να μην πάρετε πάνω από 5-6 κιλά κατά το δεύτερο τρίμηνο. Ενώ αν είστε από τις αδύνατες της παρέας μέχρι και 8 κιλά οι γυναικολόγοι λένε οκ.

Εγκυμοσύνη και κιλά το τρίτο τρίμηνο

Το τρίτο τρίμηνο αποδεικνύεται το πιο δύσκολο για τις περισσότερες εγκυμονούσες. Τα κιλά έχουν αυξηθεί και η δυσφορία αυξάνεται όσο πλησιάζει η γέννα. Επίσης το γεγονός ότι αισθανόμαστε πιο βραδυκίνητες είναι παγίδα καθώς μπορεί να μας οδηγήσει στην ακινησία και να επιδεινωθεί η αύξηση κιλών. Αν ο γιατρός μας συμφωνεί και η εγκυμοσύνη μας δεν αντιμετωπίζει κάποιον κίνδυνο, τώρα είναι ο καιρός να βγούμε για περπάτημα, 30 λεπτά την ημέρα είναι ό,τι πρέπει. Έτσι θα μπορέσουμε να διατηρήσουμε το στόχο μας και να μην πάρουμε πάνω από 6 κιλά.

Τι είναι το επιπλέον βάρος στην εγκυμοσύνη

3-3,5 κιλά έχει μέσο βάρος ένα πλήρες ανεπτυγμένο βρεφάκι
1,5 κιλό υπολογίστε έχει ο πλακούντας και το αμνιακό υγρό
1 κιλό η μήτρα (που έχει δεκαπλασιάσει το βάρος της!)
1,5 κιλό περίπου το επιπλέον αίμα
2 κιλά περίπου το πρήξιμο και η κατακράτηση υγρών
0.5-1,5 κιλό η αύξηση στο βάρος του στήθους
2-3 κιλά περίπου το έξτρα λίπος

Πόσα κιλά μπορώ να πάρω στα δίδυμα

Στα δίδυμα όλα τα παραπάνω αλλάζουν μιας και υπάρχουν δύο μωρά. Οι γιατροί συστήνουν ανάλογα και με το σωματότυπο της κάθε γυναίκας η αύξηση του βάρους να μην ξεπερνά τα 16-20 κιλά. Αναλογικά, σε τρίδυμα 20-25 κιλά ενώ σε τετράδυμα περίπου 30 κιλά.

Πόσα κιλά θα χάσω με τη γέννα

Μετά τη γέννα χάνουμε άμεσα το βάρος του μωρού, του πλακούντα και του αμνιακού υγρού. Πολύ συχνά ξεπρηζόμαστε κιόλας άμεσα οπότε φεύγοντας από το μαιευτήριο είμαστε κατά 6-8 κιλά ελαφρύτερες.