Ο λογαριασμός της ΔΕΗ είναι ένα από τα πάγια έξοδα που έχει κάθε σπίτι. Πολλές φορές όταν έρχεται φουσκωμένος αναρωτιόμαστε τι έγινε, και “κάψαμε” όλο αυτό το ρεύμα. Πόσο ρεύμα καίνε αλήθεια το πλυντήριο, το ψυγείο και το πιστολάκι μας; Πόσο ρεύμα καίει ο ηλεκτρονικός υπολογιστής;

Όλες οι συσκευές πλέον λειτουργούν με ηλεκτρικό ρεύμα, είναι όμως κάποιες από αυτές που καταναλώνουν περισσότερη ενέργεια και σε αυτές πολλές φορές οφείλεται ο “τσουχτερός” λογαριασμός. Ορισμένες από αυτές τις φανταζόμασταν ότι είναι δαπανηρές στη χρήση τους, όμως υπάρχουν ορισμένες που δεν πέρναγαν καν από το μυαλό μας

Εκτός από τα ηλεκτρικά μέσα θέρμανσης που χρησιμοποιούνται το χειμώνα και καταναλώνουν πάρα πολύ ρεύμα, αυτές είναι οι υπόλοιπες ηλεκτρικές συσκευές που φουσκώνουν το λογαριασμό της ΔΕΗ χωρίς να το αντιλαμβανόμαστε.

Πόσο ρεύμα “καίει” το ψυγείο

Το ψυγείο, παρόλο που είναι μία συσκευή των 90-100 watt έχει συνεχόμενη χρήση (δεν το βγάζουμε από την πρίζα ποτέ). Συνολικά καταναλώνει αρκετές από τις κιλοβατώρες που βλέπουμε το λογαριασμό μας. Ενδεικτικά ένα ψυγείο 90 watt ενεργειακής κατηγορίας Β, καταναλώνει 1,35 kwh την ημέρα άρα 40 το μήνα και 80 στο δίμηνο που μας έρχεται από τη ΔΕΗ ο λογαριασμός.

Αυτό που μπορούμε να κάνουμε, είναι όταν έρθει η ώρα να αντικαταστήσουμε το παλιό μας ψυγείο, να διαλέξουμε με βάση την ενεργειακή του κλάση και να προτιμήσουμε A+. Μέχρι τότε θα πρέπει να βεβαιωθούμε ότι δεν έχουμε απώλειες ενέργειας κυρίως από την πόρτα του (βεβαιωνόμαστε ότι το λάστιχο είναι σε καλή κατάσταση και ότι κλείνει καλά). Φυσικά δεν το ανοιγοκλείνουμε χωρίς λόγο. Επίσης σημαντικό είναι να μην είναι δίπλα δίπλα με την κουζίνα όπου παράγει αρκετή θερμότητα στο χώρο κατά τη λειτουργία της.

Πόσο ρεύμα “καίει” η ηλεκτρική κουζίνα

Και η ηλεκτρική κουζίνα δεν είναι ότι είναι τόσο ενεργοβόρα λευκή συσκευή. Όμως λόγω της συχνής χρήσης της στο καθημερινό μαγείρεμα επηρεάζει και αυτή προς τα πάνω την κατανάλωση ρεύματος. Ενδεικτικά καταναλώνεται 1 kwh ανά ώρα χρήσης του φούρνου της ή δυο ματιών.

Εκτός του να επιλέξουμε πιο σύγχρονες συσκευές, καλό θα είναι να βεβαιωθούμε ότι η πόρτα του φούρνου κλείνει καλά και δεν έχει απώλειες θερμότητας. Επίσης, οι κατσαρόλες που μαγειρεύουμε παίζουν σημαντικό ρόλο. Όταν έχουν καλό μέταλλο και χοντρή βάση, συγκρατούν και διατηρούν τη θερμότητα περισσότερο. Επίσης, μπορούν να μαγειρέψουν το φαγητό μας σε λιγότερο χρόνο, σε πολλές περιπτώσεις ακόμα και αφού κλέισουμε το μάτι.

Πόσο ρεύμα “καίνε” το πλυντήριο ρούχων και πιάτων

Το πλυντήριο ρούχων είναι μία από τις πιο ενεργοβόρες συσκευές που έχουμε στο σπίτι μας. Χρησιμοποιεί δύο μορφές ενέργειας την κινητική αλλά και τη θερμική και το αποτέλεσμα φαίνεται στο λογαριασμό μας. Ενδεικτικά για έναν κύκλο πλύσης 2 ωρών, στους 60 °C, καταναλώνονται σχεδόν 4,4 Kwh. Σκεφτείτε τώρα πόσα πλυντήρια βάζετε τη βδομάδα, το μήνα και θα βρείτε ακριβώς τι σας στοιχίζει.

Ένα πολύ σημαντικό πράγμα που πρέπει να προσέξετε, είναι να μη βάζετε το πλυντήριο σε λειτουργία υπερφορτωμένο ή μισοάδειο. Και στις δύο περιπτώσεις γίνεται σπατάλη ενέργειας. Πολλά πλυντήρια ρούχων αλλά και πλυντήρια πιάτων, προσφέρουν προγράμματα χαμηλότερης κατανάλωσης ενέργειας (eco), προτιμήστε τα. Μπορείτε να κάνετε κάτι για να μειώστε την κατανάλωση ρεύματος από το πλυντήριο ρούχων σας. Πλένετε τα ρούχα σας σε χαμηλότερες θερμοκρασίες, και μικρότερα σε διάρκεια προγράμματα. Σίγουρα δεν μπορεί να συμβαίνει πάντα αυτό, κυρίως όταν έχουμε να κάνουμε με παιδικά ρούχα που λερώνονται με ότι μπορεί κανείς να φανταστεί. Μπορούμε όμως να το κάνουμε στα λιγότερο λερωμένα ρούχα.

Πόσο ρέυμα καταναλώνει ο ηλεκτρικός θερμοσύφωνας

Η πραγματική ποσότητα ενέργειας που ξοδεύετε όταν ανάβετε το θερμοσίφωνο έχει να κάνει με τον τύπο και το μέγεθός του αλλά και με το πόση ώρα τον έχετε αναμμένο. Έτσι ένας ηλεκτρικός θερμοσίφωνας 80 λίτρων καταναλώνει 3 kwh μέσα σε μία ώρα. Προσπαθήστε λοιπόν να μην τον ξεχνάτε αναμμένο, να μην τον αφήνετε αναμμένο για περισσότερο από 30-40 λεπτά ή να σκεφτείτε τη λύση του ηλιακού.

Πόσο ρεύμα “καίει” το σίδερο

Το ηλεκτρικό σίδερο είναι και αυτό ενεργειακά κοστοβόρο. Έτσι αν χρειάζεστε περίπου ένα δίωρο να σιδερώσετε τα ρούχα της εβδομάδας, θα καταναλώσετε περίπου 5 kwh.

Στον παρακάτω πίνακα θα βρείτε όλες τις οικιακές συσκευές και τις καταναλώσεις τους σε ρεύμα καθώς και τις χρεώσεις της ΔΕΗ ανά Kwh.

Πόσο ρεύμα “καίνε” τα κλιματιστικά

Εδώ έχει να κάνει με το μέγεθος και την κατηγορία του κλιματιστικού. Σε γενικές γραμμές με τις τιμές του πετρελαίου τα τελευταία χρόνια, το να καις ηλεκτρικό ρεύμα για τη θέρμανση του σπιτιού, ίσως είναι πιο οικονομικό από το να καις πετρέλαιο.

Πόσο ρεύμα καίει ο υπολογιστής, η τηλεόραση και οι stand by συσκευές

Καταναλώνουν απειροελάχιστο ρεύμα και στη λειτουργία τους και κυρίως όταν τις έχουμε κλειστές μεν, με το λαμπάκι τους ανοιχτό δε. Το πιο έξυπνο που έχετε να κάνετε είναι όταν λείπετε από το σπίτι για πολλές ώρες ή μέρες να τις βγάζετε εντελώς από την πρίζα. Αν το κάνετε αυτό, παρόλο που σε κάθε λογαριασμό δεν θα βλέπετε μεγάλη διαφορά, σε ένα χρόνο θα γλυτώσετε αρκετά ευρώ.

Πίνακας κόστους kWh (ΔΕΗ)

ΚλιμάκιοkWh€/kWh
Πρώτοέως 1600 kWh0,17588€
Δεύτερο1601-2000 kWh0,18518€
Τρίτοάνω των 2.000 kWh0,21985€

Πίνακας Κατανάλωσης Ενέργειας Οικιακών Συσκευών