Όλοι οι γονείς ανησυχούν για την ασφάλεια των παιδιών τους όταν αυτά κυκλοφορούν ακόμα και με την επίβλεψη ενηλίκου στο δρόμο. Και αυτό γιατί τα παιδιά δεν έχουν την αντίληψη να κρίνουν πότε είναι ασφαλές να διασχίσουν έναν δρόμο κρίνοντας από την απόσταση και την ταχύτητα των διερχόμενων αυτοκινήτων.

Η εκπαίδευση για την ασφαλή κυκλοφορία τους στο δρόμο, είναι θεμιτό να αρχίσει από πολύ μικρή ηλικία και ξεκινάει πρωτίστως με το να μάθουν να υπακούν στους κανόνες, να μάθουν τι σημαίνουν οι διαβάσεις, πώς λειτουργούν τα φανάρια κτλ. Είναι πολύ βασικό οι γονείς όταν κυκλοφορούν με τα παιδιά να σέβονται και να υπακούν και οι ίδιοι στους κανόνες και να το υποδεικνύουν στα παιδιά τους, για να κάνουν και αυτά το ίδιο αργότερα.

Σε ποια ηλικία είναι ασφαλές να περάσει το δρόμο μόνο του

Μέχρι την ηλικία των 6 χρονών να το κρατάτε αυστηρά από το χέρι. Μέχρι αυτή την ηλικία μπορεί η προσοχή τους εύκολα να διασπαστεί και να δοκιμάσουν να τρέξουν και διασχίσουν το δρόμο πχ επειδή είδαν ένα φίλο τους απέναντι.

Μέχρι την ηλικία των 10 χρονών μην αφήνετε το παιδί να κυκλοφορεί και να διασχίζει μόνο του δρόμους. Μπορεί να σας φαίνεται αρκετά υπεύθυνο και να του έχετε εμπιστοσύνη, παρόλα αυτά η ανάπτυξή του δεν έχει φτάσει σε τέτοιο βαθμό που θα μπορέσει με σιγουριά να ανταπεξέλθει στα διαφορετικά ερεθίσματα που μπορεί να του αποσπάσουν την προσοχή στο δρόμο, όπως, φώτα, πινακίδες, κορναρίσματα και κινούμενα οχήματα.

Και επειδή όλα τα παιδιά αναπτύσσονται διαφορετικά, ένας παρατηρητικός γονιός ξέρει αν το παιδί του, ακόμα και μετά την ηλικία των 10 χρονών μπορεί να κυκλοφορήσει μόνο του με ασφάλεια στο δρόμο.

Γενικοί κανόνες που πρέπει να ακολουθείτε όταν κυκλοφορείτε με το παιδί σας στο δρόμο

Κρατάτε το παιδί σας πάντα από το χέρι και μην το αφήνετε να τρέχει μπροστά.

Δώστε το καλό παράδειγμα και μη χαζεύετε στο κινητό σας ενώ περπατάτε στο δρόμο. Το ίδιο θα κάνετε και αν δε φοράτε ακουστικά όσο περπατάτε μαζί του, καθώς το να ακούς τι συμβαίνει γύρω σου όταν περπατάς στο δρόμο, είναι πιο ασφαλές.

Αποφύγετε να περπατάτε δίπλα σε δρόμους που κινούνται γρήγορα τα οχήματα και επιλέξτε να κυκλοφορείτε με τα παιδιά σας σε δρόμους ήπιας κυκλοφορίας. Αν μένετε κοντά σε πολυσύχναστο δρόμο, επιλέξτε περιμετρικά δρόμους μικρότερης κυκλοφορίας να περπατήσετε με το παιδί σας. Αυτές τις διαδρομές που θα κάνετε μαζί το παιδί σας σταδιακά θα τις απομνημονεύσει και θα τις χρησιμοποιήσει ευκολότερα αργότερα μόνο του.  Επίσης σε αυτούς τους δρόμους θα μάθει το παιδί ευκολότερα και ασφαλέστερα τον τους κανόνες για να είναι ασφαλές.

Αν χρειαστεί να κυκλοφορήσετε με το παιδί όταν έχει πέσει το σκοτάδι και σε δρόμους που δεν έχουν καλό φωτισμό, επιλέξτε και φορέστε ρούχα με έντονα χρώματα. Διδάξτε αυτόν τον κανόνα στα παιδιά σας και αργότερα, μπορείτε πχ στην τσάντα του να κολλήσετε μια ανακλαστική ταινία για να ξεχωρίζει στο σκοτάδι.

Μάθετε τα παιδιά σας να διαβάζουν και να αναγνωρίζουν τη σημασία των σημάτων στο δρόμο. Κάντε το σαν παιχνίδι μέχρι να τα απομνημονεύσουν και να τα γνωρίζουν χωρίς να τα μπερδεύουν ή να τα ξεχνούν. Μάθετέ τους τι σημαίνει η διάβαση πεζών, και τον τρόπο που την χρησιμοποιούν! Μάθετέ τους τον τρόπο λειτουργίας των φαναριών. Το Γρηγόρη και το «Σταμάτη», μείνετε και σε λεπτομέρειες όπως το τι σημαίνει όταν ο «Γρηγόρης» αναβοσβήνει! Για την εκμάθηση των συμβόλων μπορείτε να κάνετε και κάποια παιχνίδια στο σπίτι, καθώς υπάρχουν πολλά παιχνίδια που κυκλοφορούν στην αγορά που μπορούν να βοηθήσουν.

Ακόμα και όταν οδηγείτε εξηγήστε τους πως υπακούτε στα σήματα του ΚΟΚ και τι σημαίνουν τα πιο βασικά από αυτά. Είναι πολύ σημαντικό το παιδί από μικρό να βλέπει το γονιό να τηρεί τους κανόνες. Έτσι θα τους τηρήσει και αυτό αργότερα.

Διδάξτε τα παιδιά να σταματούν σε όλους τους δρόμους. Αυτό πρέπει να αποτελεί πρωταρχικό μέλημα για τους περισσότερους γονείς. Μια μπάλα κυλά στο δρόμο ή ένα παιδί βλέπει κάτι και η προσοχή του αποσπάται, όπως από ένα φίλο στην απέναντι πλευρά και το παιδί έχει την παρόρμηση να τρέξει. Από μικρή ηλικία, δώστε τους οδηγίες και εξηγήστε τους ότι “οι δρόμοι δεν είναι παιχνίδι”. Θα πρέπει να μάθουν να σταματούν στο πεζοδρόμιο και να περιμένουν έως ότου να είναι ασφαλές να περάσουν απέναντι.

Όταν περπατάτε σε δρόμο που δεν έχει πεζοδρόμιο, περπατάτε όσο το δυνατόν πιο άκρη και πάντα ανάποδα στην κυκλοφορία, έτσι ώστε να βλέπετε τα αυτοκίνητα που έρχονται. Επίσης κρατήστε το παιδί δεξιά σας. Μάθετε αυτή την ταχτική στα παιδιά σας, εξηγήστε τους ότι αποφεύγουμε τέτοιους δρόμους εκτός αν είναι αναγκαίο και επιστήστε τους την προσοχή ότι πρέπει να είναι ακόμα περισσότερο προσεκτικά και να έχουν το νου τους συνέχεια στα διερχόμενα αυτοκίνητα.

Μάθετέ τους να κυκλοφορούν ασφαλή στη γειτονιά σας. Επισημάνετε τα επικίνδυνα σημεία που δεν θα πρέπει να χρησιμοποιούν για να διασχίσουν το δρόμο και υποδείξτε τους τα πιο ασφαλή.

Μάθετε το παιδί σας να χρησιμοποιεί τις διαβάσεις πεζών, τα φανάρια πεζών, τις πεζογέφυρες και τις υπόγειες διαβάσεις πεζών όπου αυτά υπάρχουν. Δίνοντας το καλό παράδειγμα το παιδί αργότερα θα το θυμηθεί και θα το μιμηθεί.

Αν βλέπετε επικίνδυνες συμπεριφορές από άλλους στο δρόμο, δείξτε τες στο παιδί σας και εξηγήστε του γιατί κάτι τέτοιο δεν πρέπει ποτέ να κάνει.

Δίνετε σιγά σιγά μικρές ελευθερίες στο παιδί σας όταν κυκλοφορείτε στο δρόμο. Μάθετέ το να περπατάει δίπλα σας χωρίς να του κρατάτε το χέρι και όταν διασχίζετε διαβάσεις πεζών να στέκεται δίπλα σας και να την περνάτε μαζί.

Μην ξεχνάτε να του επαναλαμβάνετε καθημερινά βασικούς κανόνες

Κάθε φορά που στέκεστε σε ένα σταυροδρόμι με το παιδί σας, θυμίστε του να κοιτάει και αυτό αριστερά και δεξιά για διερχόμενα αυτοκίνητα πριν περάσετε απέναντι. Η επανάληψη μπορεί να είναι βαρετή αλλά κάνει θαύματα! Εξηγήστε τους ότι ακόμα και την ώρα που περνάνε το δρόμο, έχουν τα μάτια τους και τα αφτιά τους ανοιχτά!

Μάθετέ τους όταν διασχίζουν διαβάσεις να κοιτάν τον οδηγό του αυτοκινήτου που έχει σταματήσει στα μάτια, καθώς ένας οδηγός που κάνει ένα σήμα να περάσει κάποιος ή αν σε βλέπει την ώρα που περνάς μπροστά του, είναι συγκεντρωμένος στην οδήγησή του και είναι απίθανο να κάνει κάποια επικίνδυνη κίνηση.

Εξηγήστε στα παιδιά σας τον κίνδυνο διέλευσης μεταξύ σταθμευμένων αυτοκινήτων. Επιλέξτε να διασχίζετε το δρόμο σε σημεία που υπάρχει ορατότητα και όχι περνώντας ανάμεσα από παρκαρισμένα αυτοκίνητα. Τέτοιες συμπεριφορές αποτελούν κύρια αιτία ατυχημάτων ακόμα και για ενήλικες.

Τέλος, ακόμα και αν πολλές φορές οι ίδιοι τρομάζετε, προσπαθήστε να μην τρομάξει και το παιδί σας. Αντ ‘αυτού, να τους εξηγήσετε ήρεμα, ώστε να μαθαίνουν από τα λάθη τους και από τις υποδείξεις σας.