Και οι γιορτές τελειώσανε και ήρθε η στιγμή που πρέπει να ξεστολίσουμε το σπίτι μας. Και όσο χαρμόσυνη και διασκεδαστική είναι η διαδικασία του στολισμού πριν τα Χριστούγεννα, τόσο βαρετό και σχεδόν αγγαρεία μοιάζει το μάζεμα όλων των χριστουγεννιάτικων.

Αγιοβασίληδες, λαμπάκια, σπιτάκια, στολιδάκια, γυρλάντες και ένα σωρό τσιλιμπίδια που ομόρφαιναν το σπίτι μας κατά τη διάρκεια των γιορτών. Εφοδιαστείτε με υπομονή και μπόλικες κούτες και ξεκινήστε το μάζεμα. Το ξέρω ότι είναι βαρετό, αλλά αν κάνετε ένα καλό ξεσκόνισμα στα διακοσμητικά πριν τα αποθηκεύσετε, θα σας γλυτώσει χρόνο όταν τα ξαναβγάλετε του χρόνου από τις κούτες και θα σκέφτεστε τι φοβερή ιδέα είχατε! Επίσης αν τα τυλίξετε κιόλας και τα ταχτοποιήσετε μέσα σε κουτιά θα είναι διακοσμητικών θα είναι ακόμα καλύτερα.

Και πες ότι μαζέψατε τα γύρω γύρω και έρχεται η ώρα του χριστουγεννιάτικου δέντρου. Αν επιλέξατε φυσικό δέντρο, τότε ξεστολίζετε, το πετάτε και τελειώσατε. Αν όμως έχετε ψεύτικο, και το έχετε ήδη χρησιμοποιήσει κάποια χρόνια, σίγουρα θα έχετε παρατηρήσει όταν το ξεστολίζετε, πόσο λερώνονται τα χέρια σας από τη σκόνη που κουβαλάει. Χρονιά με τη χρονιά, παρόλο που είναι μέσα στο σπίτι κάθεται πάνω στα κλαδιά του μπόλικη σκόνη που μόνο καλό δεν μας κάνει.

Τι μπορείτε να κάνετε για να το καθαρίσετε εύκολα

Πρώτα από όλα, πάρτε το απόφαση και οπλιστείτε με όρεξη! Στη συνέχεια πάρτε την ηλεκτρική σας σκούπα και εφαρμόστε αυτό το εξαρτηματάκι με το βουρτσάκι. Πάρτε επίσης μία λεκάνη, βάλτε μέσα ζεστό νερό και λίγες σταγόνες απορρυπαντικό πιάτων. Ένα πανάκι με μικροΐνες ή ένα βετέξ είναι επίσης απαραίτητο.

Στην πράξη

Αφού λοιπόν μαζέψετε όλα τα στολίδια και τα λαμπάκια ξεκινήστε να αποσυναρμολογείτε το δέντρο σας. Κάθε κομμάτι-κλαδί που βγάζετε το πρώτο βήμα είναι να βγείτε έξω στο μπαλκόνι ή την αυλή σας και να το τινάξετε απαλά. Με αυτόν τον τρόπο θα φύγει αρκετή σκόνη και υπολείμματα από χρυσόσκονες.

Κατόπιν, με τη σκούπα σας και με το ακροφύσιο βουρτσάκι περνάτε κάθε κλαδί μπρος πίσω στη φορά των φύλλων και προς την αντίθετη φορά. Βεβαιωθείτε ότι η ένταση της σκούπας σας δεν είναι πολύ δυνατή και δεν θα μαδήσει τα φύλλα του δέντρου σας. Οι περισσότερες σκούπες έχουν ένα κουμπί που αυξομειώνεται η ένταση του ρουφήγματος.

Αν φοβάστε ότι η σκούπα σας είναι πολύ δυνατή και θέλετε να παραλείψετε αυτό το στάδιο, πάρτε ένα βουρτσάκι, σαν κι αυτό που χρησιμοποιούμε για να καθαρίσουμε τα πιάτα πριν τα βάλουμε στο πλυντήριο και περάστε με αυτό όλα τα κλαδιά του δέντρου σας.

Σειρά έχει τώρα το λεπτομερές καθάρισμα με το υγρό πανί. Βουτήξτε το πανάκι στο ζεστό νερό με το απορρυπαντικό και στύψτε το καλά. Εδώ όσο περισσότερη υπομονή έχετε, τόσο καλύτερο καθάρισμα θα κάνετε στα κλαδιά. Περάστε τα με το βρεγμένο πανί και δώστε περισσότερη προσοχή στα σημεία που ενώνονται τα κλαδιά μεταξύ τους, εκεί μαζεύεται και η περισσότερη σκόνη. ΑΚθαρίστε με το πανί και τη βάση και τον κορμό του δέντρου.

Αφήστε τα κλαδιά, απλωμένα, να στεγνώσουν καλά.

Η κατάλληλη αποθήκευση

Πολύ σημαντικό είναι αφού τελειώσει η διαδικασία του καθαρίσματος, να έχετε προμηθευτεί σακούλες μεγάλες έτσι ώστε να βάλετε το δέντρο σας μέσα και να παραμείνει πεντακάθαρο μέχρι του χρόνου. Κατάλληλες είναι και οι υφασμάτινες σακούλες. Επίσης θα μπορούσατε μέσα στις σακούλες να βάλετε και ένα αρωματικό σαν και αυτά που βάζουμε στα ρούχα ή ακόμα καλύτερα κανέλα και αποξηραμένα φρούτα. Για σκεφτείτε του χρόνου που θα ξεπακετάρετε και θα στολίζετε, να μοσχομυρίζει κανέλα και πορτοκάλι το σπίτι σας!

Τυλίξτε το λοιπόν όμορφα και αποθηκεύστε το σωστά μέχρι τα επόμενα Χρισούγεννα!

Και του Χρόνου με υγεία!