Παρόλο που το να μετράς αντίστροφα μέχρι τα Χρισούγεννα μπορεί κάλλιστα να γίνει και χωρίς Advent calendar, τα παιδιά το λατρεύουν!

Φτιάξτε τους αυτό το παιχνίδι-ημερολόγιο, δώστε τους μία δόση χαράς καθημερινά και δημιουργήστε στην καρδιά σας αναμνήσεις συνδεδεμένες με τις γιορτές και την οικογενειακή ατμόσφαιρα.

Τι είναι το advent calendar

Το Advent Calendar είναι ένα ειδικό ημερολόγιο που χρησιμοποιείται για να μετρά τις ημέρες εν αναμονή των Χριστουγέννων. Πρωτοχρησιμοποιήθηκε από τους Γερμανούς τον 19ο και τον 20ό αιώνα.

Πόσα κουτάκια έχει το advent calendar και πώς χρησιμοποιείται

Συνήθως το αντίστροφο μέτρημα για τα Χριστούγεννα ξεκινάει την 1η Δεκεμβρίου και φτάνει μέχρι και την παραμονή των Χριστουγέννων. Έτσι περιλαμβάνει 24 τετραγωνάκια-κουτάκια ή τμήματα. Κάθε μέρα, ξεκινώντας από την 1/12 το παιδί ανοίγει ένα κουτάκι. Το κουτάκι αυτό μπορεί να περιλαμβάνει ένα γραπτό μήνυμα, ένα γλύκισμα, ένα παιχνιδάκι ή οτιδήποτε άλλο θέλουμε να βρει σαν έκπληξη μέσα το παιδί μας.

Αν θέλετε μπορείτε να αριθμήσετε τα κουτάκια ή όχι. Αν τα αριθμήσετε, πρώτο ανοίγει το νούμερο 24 και όσο πλησιάζουμε προς τα Χριστούγεννα μικραίνουν και οι αριθμοί μέχρι να φτάσουμε στο νούμερο 1 που είναι η παραμονή, 1 ημέρα πριν τα Χριστούγεννα.

Πώς θα φτιάξετε το advent calendar

Το πρώτο πράγμα που πρέπει να αποφασίσετε, είναι πόσο μεγάλο θέλετε να είναι και πού θα το βάλετε. Επειδή έχω πειραματιστεί αρκετά, εμείς τα τελευταία χρόνια το φτιάχνουμε πάνω στην πόρτα του παιδικού δωματίου.

Πρώτα φτιάχνω τα στηρίγματα πάνω στα οποία θα στερεώσω τα 24 δωράκια. Χρησιμοποιώ σπάγκο τον οποίο δένω σφιχτά γύρω από την πόρτα. Η πόρτα ανοίγει και κλείνει μια χαρά! Με αυτοκόλλητη φαρδιά ταινία, στερεώνω από την πίσω μεριά της πόρτας, αριστερά και δεξιά τους σπάγκους για να μην πέσουν από το βάρος.

Κατόπιν επιλέγω τι θα χρησιμοποιήσω για να βάλω μέσα τα δωράκια. Την πρώτη χρονιά είχα χρησιμοποιήσει ότι πιο απλό, τους λευκούς φακέλους αλληλογραφίας που βλέπετε στη φωτογραφία. Είχα γράψει τα νούμερα με κόκκινο μαρκαδόρο. Επειδή ήταν η πρώτη χρονιά και δεν το είχα ψάξει καλά είχα βάλει και μια μέρα παραπάνω, 25 αντί για 24.

Διάλεξα διάφορα μικρούτσικα παιχνιδάκια, αυτοκόλλητα, σοκολατάκια, γόμες και ό,τι άλλο μικρό βρήκα που χωρούσε στους φακέλους και ήξερα ότι θα αρέσει στο μικρό.

Έκανα σε κάθε φάκελο μία τρύπα στο κέντρο, στο πάνω μέρος, έβαλα μέσα τα δωράκια και έκλεισα όλους τους φακέλους. Μετά έκοψα 25 κομμάτια κόκκινης κορδέλας και με αυτή έδεσα πάνω στο σπάγκο το κάθε φακελάκι ξεχωριστά.

Κάποιες άλλες χρονιές είχα χρησιμοποιήσει, πάλι πάνω στην πόρτα με τους σπάγκους, κόκκινα πλαστικά ποτήρια μίας χρήσης. Είχε γίνει και αυτό πολύ ωραίο! Είχα τρυπήσει το κάθε ποτήρι ακριβώς κάτω από το χείλος και είχα περάσει σπάγκο έτσι ώστε να γίνει σαν κουβαδάκι. Από εκεί τα είχα κρεμάσει πάνω στις ράγες που είχα δημιουργήσει από σπάγκο στην πόρτα. Είχα κόψει γκοφρέ σκούρο πράσινο χαρτί σε μεγάλα τετράγωνα και είχα με αυτό κλείσει κάθε ποτήρι χρησιμοποιώντας ένα λαστιχάκι.

Άλλη χρονιά είχα βρει σακουλάκια καφέ σαν και αυτά του μανάβη όπως στην παραπάνω φωτογραφία. Χρησιμοποιήστε ό,τι σας αρέσει και ό,τι σας βολεύει! Βάλτε χρώμα και φαντασία και τα παιδιά θα το λατρέψουν! Μόνο και μόνο η διαδικασία του να ξυπνάς κάθε πρωί και να τρέχεις να ανοίξεις την έκπληξή σου είναι κάτι που τα τρελαίνει!

Αν ψάξετε θα βρείτε και άλλες όμορφες και υλοποιήσιμες ιδέες.

Καλή επιτυχία!