Αυτές οι χρωματιστές και μοσχομυριστές μπάλες αποτελούνται κατά βάση από ένα μείγμα μαγειρικής σόδας και κιτρικού οξέος, το γνωστό ξινό που βρίσκουμε στο σούπερ μάρκετ. Για να αποκτήσουν το χρώμα τους προσθέτεται χρώμα ζαχαροπλαστικής και το άρωμά τους το παίρνουν από κάποιο αιθέριο έλαιο.

Για την καλύτερη στερεοποίηση αλλά και το καλύτερο ανακάτεμα των υλικών χρησιμοποιείται ένα φυτικό έλαιο, συνήθως αμυγδαλέλαιο αλλά μπορεί να χρησιμοποιηθεί και έλαιο καρύδας, καστορέλαιο, argan oil κτλ.

Θα χρειαστείτε:

-400 γραμ. μαγειρική σόδα
-150 γραμ ξινό
-3-4 κουταλιές της σούπας αμυγδαλέλαιο
-10 περίπου σταγόνες από το αιθέριο έλαιο της αρεσκείας σας. Ανάλογα με το αιθέριο έλαιο που θα χρησιμοποιήσετε και το πόσο έντονη θέλετε να μυρίζουν οι μπάλες, μπορείτε να βάλετε περισσότερο ή λιγότερο από αυτό.
-10 σταγόνες υγρό χρώμα ζαχαροπλαστικής, ή όση ποσότητα απαιτείται από ζελέ ή άλλο είδος βρώσιμου χρώματος, μέχρι να πάρει το μείγμα την απόχρωση που επιθυμείτε.

Αφού ζυγίσουμε όλα τα υλικά μας και τα έχουμε έτοιμα πάνω στον πάγκο, βάζουμε σε ένα μπολ τη μαγειρική σόδα και το ξινό και ανακατεύουμε.

Σε ένα άλλο γυάλινο κατά προτίμηση μπολ, ανακατεύουμε το αμυγδαλέλαιο με το αιθέριο έλαιο και το χρώμα.

Προσθέτουμε τα υγρά υλικά σταδιακά στα στερεά υλικά ανακατεύοντας προσεκτικά μέχρι να δημιουργηθεί ένα απόλυτα ομοιογενές μείγμα. Καλό θα από εδώ και πέρα να φορέσουμε γάντια.

Αν έχουμε ειδικά καλούπια για bath bombs τα γεμίζουμε πιέζοντας αρκετά να κάτσει καλά το μείγμα. Εναλλακτικά μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε θήκες για παγοκύστες ή να πλάσουμε τις μπάλες με τα χέρια μας, ασκώντας πολύ δύναμη ώστε να μην υπάρχουν κενά αέρος μέσα στο μείγμα και δυαλυθούν. Μπορείτε αφού πλάσετε τις μπάλες να τις τυλίξετε με μεμβράνη τροφίμων που θα στριφογυρίσετε για να σφίξουν και να σταθεροποιηθούν καλύτερα. Κατόπιν, αφαιρείτε τη μεμβράνη. Επίσης για να κάνετε όσο πιο λεία γίνεται την επιφάνειά τους, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε την ανάποδη ενός κουταλιού με το οποίο θα πιέσετε την επιφάνεια της κάθε μπάλας.

Αφήνετε τις μπάλες για λίγο στον πάγκο και θα παρατηρήσετε ότι θα σκληρύνουν και θα φουσκώσουν ελαφρά. Μπορείτε τώρα να τις βάλετε σε σακουλάκια και να τις αποθηκεύσετε ή να τις ετοιμάσετε για να τις προσφέρετε για δωράκια στους αγαπημένους σας!

Αυτό που θα πρέπει να γνωρίζετε, είναι ότι τις μπάλες αυτές τις ενεργοποιεί το νερό. Τα δύο βασικά συστατικά τους, η σόδα και το ξινό, μένουν ανενεργά αλλά με την επαφή με το νερό, το όξινο ανθρακικό νάτριο μετατρέπεται σε διοξείδιο του άνθρακα και το κιτρικό οξύ σε κιτρικό νάτριο προκαλώντας τον έντονο αφρισμό που διαρκεί μερικά δευτερόλεπτα.

Χρησιμοποιήστε τις αρωματικές και όμορφες αυτές μπάλες για να αρωματίσετε το μπάνιο σας, ρίξτε τες μέσα σε γεμάτη μπανιέρα ή μέσα σε μία λεκάνη με ζεστό νερό και απολαύστε ένα χαλαρωτικό και αρωματικό ποδόλουτρο. Επίσης, διακοσμούν και αρωματίζουν ιδανικά το μπάνιο σας και όχι μόνο.

Καλή επιτυχία!