Όταν ο καιρός αρχίζει και κρυώνει, μπαίνουμε στο κλίμα και ετοιμαζόμαστε να στρώσουμε τα χαλιά μας! Οι δε παλιές νοικοκυρές έλεγαν ότι τα χαλιά στρώνονται την παραμονή του Αγίου Δημητρίου (26/10) και ξεστρώνονται παραμονή του Αγίου Κωνσταντίνου (21/5). Οι νεότερες νοικοκυρές ανάλογα με το χρόνο τους και με την περιοχή της Ελλάδας που μένουν, στρώνουν άλλες νωρίτερα και άλλες αργότερα τα χαλιά τους.

Τα χαλιά είναι παράγοντας εξοικονόμησης ενέργειας το χειμώνα, αφού δρουν σαν μονωτικό υλικό και διατηρούν τη ζεστασιά του χώρου. Προσφέρουν στα παιδιά ένα άνετο μέρος για ατελείωτο και ασφαλές παιχνίδι εφόσον μειώνουν τα τυχόν γλιστρήματα και τους τραυματισμούς. Επίσης βοηθούν και στην ηχομόνωση του σπιτιού μας μειώνοντας τους θορύβους που ακούγονται και βοηθούν να μην μεταφέρονται οι ήχοι στους κάτω ορόφους.

Πέρα από όλα αυτά όμως, τα χαλιά ντύνουν με τα χειμωνιάτικά του το σπίτι μας, φαίνεται πιο ζεστό και φιλόξενο και αποτελούν αυτό το διακοσμητικό στοιχείο που θα δώσει την έξτρα χειμωνιάτικη πινελιά στον χώρο μας.

Και εδώ ξεκινάν τα δύσκολα! Για να στρώσουμε τα χαλιά μας, πρέπει να προετοιμάσουμε το σπίτι μας. Και αυτό σημαίνει μόνο ένα πράγμα! Γενική καθαριότητα. Βάλτε πρόγραμμα, ξεκινήστε με τη σειρά και ετοιμάστε το σπίτι σας βήμα βήμα για να μην σας πέσουν όλα μαζί.

Πλύνετε τους τοίχους

Το πρώτο πράγμα που πρέπει να κάνετε είναι να πλύνετε τους τοίχους που με τη χρήση έχουν γεμίσει μαυρίλες και σημάδια. Τώρα αν θα κάνετε τοπικό καθάρισμα, ή θα πλύνετε ολόκληρους τους τοίχους από πάνω έως κάτω όπως συνήθιζαν οι παλιές νοικοκυρές, έγκειται στην ιδιοσυγκρασία σας και στο πώς θέλετε το σπίτι σας. Μπορείτε να κάνετε εύκολη αυτή τη δουλειά με το ειδικό άσπρο σφουγγαράκι που θα βρείτε στο σούπερ μάρκετ, που σβήνει εύκολα και γρήγορα όλα τα σημάδια από τους τοίχους. Δώστε προσοχή σε γωνίες, γύρω από διακόπτες και κυρίως στα σημεία που έχουν βάλει στο μάτι τα πιτσιρίκια.

Πλύνετε πόρτες και παράθυρα

Το ίδιο πρέπει να γίνει και με τις πόρτες, μπαλκονόπορτες και τα παράθυρα. Πριν κλείσει λοιπόν το σπίτι για το χειμώνα, καθαρίστε τα καλά. Είναι ευκαιρία χωρίς τα χαλιά να κάνετε αυτές τις δουλειές και να μη σας πολυνοιάζει αν θα στάξουν κάπου και νερά. Αν δεν έχετε καθαρίσει από την άνοιξη το τζάκι σας, είναι ευκαιρία να του κάνετε ένα καθάρισμα.

Ώρα για ένα ξεσκόνισμα σε βάθος

Ξεσκονίστε αυτά τα σημεία που δεν θέλετε με τίποτα να ξεσκονίσετε! Τη βιβλιοθήκη, τα κάδρα, τα φωτιστικά πάνω από τα νουλάπια και όλα εκείνα τα δύσκολα και μπελαλίδικα σημεία που δεν τα ξεσκονίζετε συχνά.

Πλύνετε τις κουρτίνες σας

Φρεσκάρετε τις κουρτίνες σας, είτε τις βάζετε στο πλυντήριο, είτε τις δίνετε στο καθαριστήριο, είτε έχετε κάποιον ατμοκαθαριστή, τώρα είναι η στιγμή να κάνετε και αυτή τη δουλειά.

Πλύντε τα καλύμματα του καναπέ και του κρεβατιού

Αν ο καναπές σας ή το κρεβάτι σας έχει κάλυμμα που αφαιρείται, τώρα είναι η ώρα να το φρεσκάρετε και αυτό.

Καθαριότητα στα ντουλάπια της κουζίνας

Καλό θα είναι να κάνετε και ένα καλύτερο καθάρισμα και στα ντουλάπια της κουζίνας σας. Να τα ξεσκονίσετε από την πάνω μεριά, να καθαρίσετε τα πορτάκια και γιατί όχι αν έχετε το χρόνο και τη διάθεση να κάνετε και ένα ξεκαθάρισμα. Και επειδή είναι πολύ βαρετή δουλειά, θα σας πρότεινα να το κάνετε με δόσεις, ένα ντουλάπι τη φορά, ξεκαθάρισμα, καθάρισμα, τακτοποίηση.

Τραβήξτε την κουζίνα και το ψυγείο

Εννοείται ότι αν δεν τραβήξουμε την κουζίνα και το ψυγείο ΠΡΙΝ βάλουμε το χαλί στην κουζίνα, μετά για να γίνει θα είναι πολύ δύσκολο. Κάντε το λοιπόν, βάλτε σκούπα και σφουγγαρίστε σε αυτά τα σημεία. Καθαρίστε τα πλαϊνά τοιχώματα της κουζίνας. Αν έχετε εντοιχισμένες συσκευές, είστε από τις τυχερές!

Τραβήξτε τα ογκώδη έπιπλα του σπιτιού

Τα βαριά και τα δύσκολα. Τραβήξτε καναπέ, κρεβάτι και όποιο άλλο μεγάλο έπιπλο μπορείτε να τραβήξετε για να καθαρίσετε τη σκόνη που έχει μαζευτεί από κάτω του και από πίσω του. Βάλτε σκούπα και σφουγγαρίστε σε αυτά τα σημεία.

Φροντίστε τα στρώματα των κρεβατιών σας

Όσο οι μέρες είναι ηλιόλουστες, μπορείτε να βγάλετε το στρώμα σας έξω να το τινάξετε να φύγει η σκόνη και να το αφήσετε να λιαστεί για να σκοτωθούν τα ακάραια.

Αν κάνε όοολα τα παραπάνω, τότε να είστε σίγουρες ότι συγκαταλέγεστε στις καλές νοικοκυρές! Αλλά και κάποια από αυτά να κάνετε, σίγουρα εσείς ξέρετε καλύτερα το σπίτι σας και τις ανάγκες σας.

Το μόνο που μένει, είναι να βγάλετε τα χαλιά σας και ιδανικά να τα κρεμάσετε στο μπαλκόνι μία ηλιόλουστη μέρα. Κατόπιν καλό είναι να τους βάλετε σχολαστικά μια ηλεκτρική σκούπα και να τα στρώσετε!

Καλή επιτυχία και καλό χειμώνα!