Έρχονται τα γενέθλια του μικρού σας και θέλετε το πάρτυ του να μείνει αξέχαστο;

Ένας εύκολος, όμορφος, εντυπωσιακός και παιχνιδιάρικος τρόπος, είναι να του φτιάξετε μία πινιάτα. Με τον τρόπο που θα σας περιγράψω του παπιέ μασέ, γίνεται γρήγορα, με ελάχιστα πάμφθηνα υλικά και θα εντυπωσιάσει όσο τίποτα άλλο τους μικρούς καλεσμένους σας.

Θα χρειαστείτε:

-Ένα μεγάλο μπαλόνι. Το μέγεθος το μπαλονιού θα είναι και το μέγεθος της πινιάτας, οπότε διαλέξτε ανάλογα! Τεράστια μπαλόνια διαμέτρου σχεδόν 50 εκ. θα βρείτε στο Μουστάκα, πολλάκις δοκιμασμένα σε πινιάτα!
-1 φλ. αλέυρι
-2 φλ. νερό
-2 κ.σ. ξύδι
-εφημερίδα κομμένη σε λωρίδες φάρδους 2-3 εκ.
-γκοφρέ χαρτί κομμένο σε λωρίδες
-σπάγκο


Το πρώτο πράγμα που έχετε να κάνετε είναι να φτιάξετε την αλευρόκολλα. Σε ένα κατσαρολάκι βάζετε το νερό, το αλεύρι και το ξύδι. Ζεσταίνετε το μείγμα ανακατεύοντας συνεχώς μέχρι να διαλυθεί καλά το αλεύρι και να γίνει λεία και ομοιογενής η κόλλα. Η κόλλα θα πρέπει να είναι πηχτή σε τέτοιο βαθμό που να μπορείτε να τη δουλεύετε με το πινέλο χωρίς να είναι αραιή να σας στάζει πολύ. Ρυθμίζετε την πυκνότητά της προσθέτοντας νερό ή αλεύρι.

Κατεβάζετε από τη φωτιά και αφήνετε να κρυώσει καλά. Μόλις κρυώσει, καλό είναι να τη βάλετε σε ένα δοχείο με καπάκι, γιατί όσο μένει η αλευρόκολλα σφίγγει.

Είναι ώρα να φουσκώσετε το μπαλόνι. Δένετε σφιχτά το στόμιο μία και δύο φορές. Θα πρέπει να βρείτε μία λεκάνη ή ένα άλλο σκεύος για να χρησιμοποιήσετε σαν βάση που θα κάθεται πάνω το μπαλόνι σας όσο δουλεύετε.

Με ένα πινέλο παίρνετε αλευρόκολλα και αλείφετε το μπαλόνι στο σημείο που θα ξεκινήσετε να κολλάτε τις λωρίδες της εφημερίδας. Κολλάτε πάνω στο σημείο που έχετε καλύψει με αλευρόκολλα λωρίδα εφημερίδας και περνάτε από πάνω την λωρίδα με το πινέλο, με μπόλικη κόλλα έτσι ώστε η εφημερίδα να μουσκέψει καλά. Προσπαθήστε να βάζετε τις λωρίδες προς μία κατέυθυνση και σχετικά παράλληλα στην επιφάνεια του μπαλονιού.

Αφού καλύψετε όλη την επιφάνεια του μπαλονιού με λωρίδες εφημερίδας και κόλλα, παίρνετε το σπάγκο. Ξεκινώντας από το στόμιό του μπαλονιού, τυλίγετε τον σπάγκο γύρω από το μπαλόνι, περνώντας τον από τον αφαλό του μπαλονιού και φτάνοντας πάλι στο στόμιό του. Δένετε το σπάγκο και τον ξαναπερνάτε γύρω από το μπαλόνι, έτσι ώστε ο σπάγκος να χωρίζει το μπαλόνι σε 4 ίσα τεταρτημόρια. Δένετε σφιχτά και αφήνετε κάμποσο μήκος. Αυτό θα αποτελέσει γερό στήριγμα για την πινιάτα σας έτσι ώστε να μη σχιστεί και πέσει όταν θα την κρεμάσετε.

Κρεμάτε την πινιάτα και την αφήνετε να στεγνώσει. Ανάλογα με τη θερμοκρασία μπορεί να χρειαστεί και μία μέρα!

Όταν στεγνώσει καλά η πινιάτα και αυτό θα το καταλάβετε γιατί θα είναι σκληρή, μπορείτε να επαναλάβετε τη διαδικασία με την αλευρόκολλα και τις λωρίδες εφημερίδας, τοποθετώντας τες σε κάθετη φορά από την πρώτη, μέχρι να καλύψετε όλη την επιφάνεια.

Αφού στεγνώσει και το δεύτερο στρώμα καλά, μπορείτε με ένα ψαλίδι, να τρυπήσετε το μπαλόνι στο στόμιο. Το μπαλόνι θα ξεκολλήσει σταδιακά από το χαρτί. Τραβώντας το από το στόμιο το αφαιρείτε. Έτσι σχηματίζεται η κοιλότητα που θα γεμίσετε με καλούδια για τα παιδάκια.

Τώρα μπορεί να ξεκινήσει η διακόσμηση. Το πιο απλό είναι να βάψετε την εφημερίδα με ακρυλική μπογιά. Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε το γκοφρέ χαρτί και να ντύσετε την πινιάτα στα χρώματα που θέλετε. Έτσι θα γίνει μία απλή πινιάτα που όμως θα επιτελέσει μια χαρά το σκοπό της. Αν διαθέτετε περισσότερο χρόνο και όρεξη μπορείτε εύκολα να φτιάξετε και πιο ευφάνταστες, όπως αυτές που φτιάξαμε και εμείς!