Μικρές λεπτομέρειες που όμως είναι σημαντικές να ακολουθείτε για το σωστό πλύσιμο των ρούχων, το καλό καθάρισμά τους και τη μακρόχρονη διατήρησή τους.

Για το γέμισμα του πλυντηρίου

Το σωστό είναι να μη γεμίζετε μέχρι πάνω τον κάδο του πλυντηρίου με ρούχα. Το ιδανικό είναι να γεμίζετε ον κάδο στο 80% της χωρητικότητάς του. Αν βάλετε πολλά ρούχα, δεν θα πλυθούν σωστά και ενδέχεται ακόμα και κάποια να φθαρούν. Αν από την άλλη βάλετε πολύ λίγα ρούχα στο πλυντήριο, θα κάνετε σπατάλη νερού και ηλεκτρικής ενέργειας.

Για τη θερμοκρασία πλυσίματος

Πολλοί ισχυρίζονται ότι τα λευκά πρέπει να πλένονται στους 90 °C . Η υψηλή θερμοκρασία ναι μεν σκοτώνει τα ακάρεα και τα βακτήρια αλλά από την άλλη επιταχύνει τη φθορά των υφασμάτων. Η καλύτερη θερμοκρασία για την απολύμανση των λευκών ρούχων αλλά και για την απομάκρυνση της βρωμιάς είναι περίπου στους 60 °C .

Για το μαλακτικό ρούχων

Η συνεχής χρήση μαλακτικού, αφήνει υπολείμματα στις πετσέτες οι οποίες δεν στεγνώνουν καλά, κρατάνε υγρασία και τελικά κάνουν τις πετσέτες να χάνουν τη φρεσκάδα τους και την απαλότητά τους. Για να αποφύγουν αυτό το πρόβλημα, οι εργαζόμενοι στα ξενοδοχεία χρησιμοποιούν λευκό ξύδι. Απλά προσθέστε 85 ml λευκού ξυδιού κατά τη διάρκεια του ξεβγάλματος.

Για τους δύσκολους λεκέδες

  • Οι λεκέδες με βάση το λάδι, θέλουν πασπάλισμα με γλυκαντικά ή άμυλο πριν το πλύσιμό τους..
  • Στους λεκέδες από χυμούς ή σάλτσα ντομάτας ρίξτε λίγες σταγόνες αντισκωριακού σπρέι. Εφαρμόστε το στο λεκέ και αφήστε το για 5-10 λεπτά. Κατόπιν, πλύνετε το ύφασμα με κρύο νερό.
  • Για την εξάλειψη των λεκέδων από ιδρώτα σε λευκά ρούχα, χρησιμοποιήστε υγρό πρόπλυσης με οποιοδήποτε απορρυπαντικό στους 40 °C. Στη συνέχεια προγραμματίστε έναν κύκλο πλύσης με λευκαντικό.
  • Στους λεκέδες από καφέ και κρασί, διάλυμα αλατιού σε αναλογία 1 κουταλιά της σούπας σε ένα λίτρο νερό. Μουσκέψτε τα ρούχα στο αλατόνερο για μια περίπου ώρα. Στη συνέχεια πλύνετε τα ρούχα όπως συνηθίζετε.
  • Αν έχετε λευκά ρούχα που σας έχουν κιτρινίσει χρησιμοποιήστε μαγειρική σόδα. Προσθέστε μισό φλιτζάνι μαγειρικής σόδας στη θήκη μαζί με το απορρυπαντικό και προγραμματίστε πλύση με ζεστό νερό.

Για το στέγνωμα

Εδώ στην Ελλάδα απλώνουμε και στεγνώνουμε τα ρούχα μας στον ήλιο και είναι το καλύτερο που μπορούμε να κάνουμε αφού φρεσκάρονται με αυτόν τον τρόπο τέλεια. Αν όμως χρησιμοποιείτε στεγνωτήριο, βάλτε μια μπάλα του τένις μέσα στον κάδο, για να κάνετε τις πετσέτες σας μαλακές και αφράτες.